Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
William Thedin fick sin drömborre under den den ofrivilliga ledigheten. Foto: Daniel Freland
Coronastängt – då praktiserade Forshagaelever med troféfiske

Fyra fiskefrälsta elever i en trångt packad bil skulle rulla upp igen mot sin kära skola Forshagaakademin. Då fick de beskedet att skolorna skulle stängas ner på grund av coronaviruset. Det blev starten på ett minst sagt febrigt fiske …

Det är William Thedin och hans kamrater som skickat in en berättelse till Fiskejournalen, om resan som aldrig kommer att glömmas. Förutom han själv var det Didrik Stavervik, Daniel Freland, Timar Mathiasson och Lars van Koppen. Vi kan redan nu avslöja att de fick resesällskap av abborrar över 2 kilo!

Här kommer deras äventyr med Williams ord:

Vi alla får en chock och undrar vad vi ska göra nu när skolan stängt? Men vi kommer snabbt på en bra plan som går ut på att lämna kvar Didrik Stavervik hemma hos honom och sedan att jag, Daniel och Lars ska åka hela vägen upp igen till Deje för att hämta mer utrustning och kläder för att sedan åka ner igen till Kalmarsund. Resan upp ditt går felfritt i princip och när vi väl är framme går packningen på 10 minuter, sedan var det bara att vända neråt igen.

Jag och Daniel stannar hemma i Borensberg och Motala för att ta ett par timmar sömn medans Lars säger hejdå och tackar för de tre dagarna vi haft bra fiske och åker sedan hem till sig. Själv ställer jag väckarklockan på 05:00 och gör i ordning alla grejer och somnar som en stock.

PLÖTSLIGT ETT TUNGT SUG

Dridrik Stavervik med en 2-plussare.

Jag och Daniel kommer ner redan vid 11-tiden och känner att detta kommer bli en bra dag efter all tid som lagts på bilkörning. Fisket börjar helt okej med några fina borrar, men sedan tar Daniel Freland en fin borre på 1 720 gram 48 centimeter. Vi åker in till vassen och tar några fina bilder. Vi åker snabbt ut och lägger oss igen på samma spot och jag slänger ut min shadteez 9 cm i färgen golden motoroil, och efter andra droppet känner jag ett sug och sedan ett donk, jag får till bra mothugg och huvudskakningarna är det värsta jag har varit med om. De var riktigt tunga och någonstans kände jag att detta inte var en gädda utan en riktigt stor abborre. När den väl börjar närma sig båten skriker Daniel ”det är en tvåa” medans jag skriker på Didrik som snabbt tar upp håven och till slut ligger min drömfisk i håven. Vi åker nästan direkt in till vassen för att låta grymme fotografen Daniel Freland ta några bilder, samt mäta och väga borren. Vikten på abborren sluttade på 2 223 gram och 50 centimeter. När väl hon fick simma tillbaka så förstod jag vad som just hände, att jag hade dragit en drömfisk och att det kommer dröja länge innan jag får se en liknande fisk, trodde jag åtminstone …

Vi åker ut igen till samma spot och drar lite abborrar över kilot och sedan smäller det på igen, men denna gång för Daniel och en otroligt fin borre på 1 860 gram med samma längd som sin borre innan på 48 centimeter.

GÄDDA BRÖT STILLHETEN

Dagarna efter lämnar vår fotograf och vän Daniel oss och byter sin plats med Timar Mathiasson. Dagen därpå åker vi ut igen, denna gång med en bra magkänsla och riktigt härligt väder. Tyvärr börjar dagen riktigt segt, men jag klipper en gädda på 108 centimeter på borreprylarna. Då vattentempen var rätt så hög så hade denna vackra gädda redan lekt, så den hade inte vikten med sig denna gång. Efter gäddan fortsätter det sega fisket, inte en abborre på timmar, inte ett pet. Sedan kring tvåtiden ska vi åka tillbaka till ”hamn”, då vi har annat att ta hand om. Men innan vi åker in så stannar vi till på ett lite djupare ställe. Här säger Didrik att det ofta kan gå större borre. Detta visade sig vara sant. Bara några kast senare hojtar Didrik till och fisk är på. Han är säker på att han fått en mindre gädda eller någon annan art. För det känns alldeles för tungt berättar han under drillen. Sedan när fisken bryter ytan ser vi att det återigen handlar om en 2-kilosborre. Jag sträcker mig snabbt mot håven och det går smidigt. Didrik berättar: ”Det är en otrolig känsla varje gång, jag bara skrattar och tror inte riktigt de är sant. Jag själv var tveksam om det verkligen var en 2-kilosabborre, men vågen stannar på 2,1 kilo.”

Alla i båten brister ut i glädje, speciellt Didrik. Alla sätter sig ner och bara ler. Tiden har dock sprungit iväg och det är dags för denna gång att lämna dessa monsterborrar!

Tack för berättelsen säger vi på Fiskejournalen, och grattis till de fantastiska fiskarna!

Här är alla delaktigas Instagram:
Didrik_Stavervik, Williamthedin, Daniel_Freland, Timar_mathiasson_fising, Lars_van_koppen.

Läs även om denna drömfisk:

Megafisk för Mattis – därför tror han fler drömborrar fångas

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta