Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Sitter du i karantän? Här är några exempel på vad du som sportfiskare kan sysselsätta dig med. Foto: gettyimages.se.
Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

Har du drabbats av ofrivillig husarrest, eller corona-karantän som det i folkmun kallas? Utanför fönstret har dagarna blivit längre, vinden har lugnat sig och solen är generösare än någonsin, men du får ändå inte kliva utanför dörren. Här har du 5 tips på hur du klarar isoleringen.

#1. Titta på fiskefilm. Det finns hur mycket av den varan som helst, men om vi ska rekommendera en välinvesterad timme så ska du kika på Rolf Nylinders senaste film, Floating Flies. Och ja, den kostar 60 spänn vilket är en struntsumma i sammanhanget.

#2. Tillverka dina egna tafsar. Det finns lika många olika sätt att knyta en gäddtafs som det finns fiskefilmer på Youtube. Nu när du sitter i karantän så har du tid att testa några nya varianter. Den första tafsen, eller rättare sagt knuten kallas Haywire twist och används egentligen för det tyngre offshore-fisket. Men visst skulle den funka lika bra som stel vajer till gäddfisket? Och för dig som vill gör din egen gäddtafs av en mjuk monolina så har Mikko Seppänen en bra variant. Välj och vraka, snart har du slått ihjäl en dag eller två. Dessutom har du tafsar som räcker i tre år framöver. Både mjuka och stela.

#3. Planera dina fiskepass. Med hjälp av Google Maps, Eniro på Sjön, Garmins ActiveCapatain  eller Sveriges största shop för digitala fiskekort, IFiske kan du planera ditt fiske i detalj. Sträck, zooma, vrid och vänd på kartorna och anteckna noga. Så fort utegångsförbudet släpper så har du full koll på vad du ska göra. Hitta  allt från nya heta havsöringplatser – strömsatta sund, uddar, leopardbottnar och badkar till schyssta gäddplatser som du inte testat tidigare. Och för att inte glömma den där lilla svarta skogstjärnen på landet, den som de tog stor abborre i förr. Nu har du tid att rita upp hela säsongens fiske i detalj.

#4. Läs inspirerande fiskelitteratur. Isoleringstider är lästider. Nu har du chansen att både njuta och vässa till dina fiskekunskaper. Tidningar och böcker är den perfekta kombinationen för att både lära sig nya saker och låta tiden flyta iväg. Vill du drömma dig bort och bara njuta av sportfiske, god mat och snygga bilder så rekommenderas Gordon P. Henriksens nya bok starkt. Et liv i fisk heter den, boken är skriven på danska men faktiskt väldigt lättläst även för den oinvigde.

Vill du drömma dig bort och bara njuta av sportfiske, god mat och snygga bilder…

Har du gett dig in i marinelektronikens trassliga värld och behöver en hjälpande hand så lägg beslag på Bo Halls nya bok Ekolodsboken 2. Boken gör alla svårbegripliga tekniska begrepp enkla att förstå. Ja, till och med farmor kommer kunna ratta in ekolodet.
Slutligen så vore det ett tjänstefel att inte rekommendera vår egen tidning. I Fiskejournalen finns det alltid något för alla. Ja, du som hänger här vet. Har du glömt bort att prenumerera eller sugen på att testa så gör du det HÄR . Dessutom får du som prenumererar ett helt digitalt arkiv med minst en hel veckas läsning på köpet.

#5. Bli en bättre kastare. Sportfiskaren Gong Lei är spinnfiskarnas Chuck Norris. Han har vigt sitt liv åt att helt enkelt bli bäst på att kasta. Hans pricksäkerhet är svårslagen och han tränar varje dag. Känner du själv att du behöver träna upp precisionen i dina kast? Här nedan följer lite inspiration. Hur många pingisbollar i rad kan du träffa innan du missar?

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/GongLei1818/videos/1064735170395260/”]
[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/GongLei1818/videos/924897714379007/”]
[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/GongLei1818/videos/1166489553553154/”]

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta