Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Sitter du i karantän? Här är några exempel på vad du som sportfiskare kan sysselsätta dig med. Foto: gettyimages.se.
Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

Har du drabbats av ofrivillig husarrest, eller corona-karantän som det i folkmun kallas? Utanför fönstret har dagarna blivit längre, vinden har lugnat sig och solen är generösare än någonsin, men du får ändå inte kliva utanför dörren. Här har du 5 tips på hur du klarar isoleringen.

#1. Titta på fiskefilm. Det finns hur mycket av den varan som helst, men om vi ska rekommendera en välinvesterad timme så ska du kika på Rolf Nylinders senaste film, Floating Flies. Och ja, den kostar 60 spänn vilket är en struntsumma i sammanhanget.

#2. Tillverka dina egna tafsar. Det finns lika många olika sätt att knyta en gäddtafs som det finns fiskefilmer på Youtube. Nu när du sitter i karantän så har du tid att testa några nya varianter. Den första tafsen, eller rättare sagt knuten kallas Haywire twist och används egentligen för det tyngre offshore-fisket. Men visst skulle den funka lika bra som stel vajer till gäddfisket? Och för dig som vill gör din egen gäddtafs av en mjuk monolina så har Mikko Seppänen en bra variant. Välj och vraka, snart har du slått ihjäl en dag eller två. Dessutom har du tafsar som räcker i tre år framöver. Både mjuka och stela.

#3. Planera dina fiskepass. Med hjälp av Google Maps, Eniro på Sjön, Garmins ActiveCapatain  eller Sveriges största shop för digitala fiskekort, IFiske kan du planera ditt fiske i detalj. Sträck, zooma, vrid och vänd på kartorna och anteckna noga. Så fort utegångsförbudet släpper så har du full koll på vad du ska göra. Hitta  allt från nya heta havsöringplatser – strömsatta sund, uddar, leopardbottnar och badkar till schyssta gäddplatser som du inte testat tidigare. Och för att inte glömma den där lilla svarta skogstjärnen på landet, den som de tog stor abborre i förr. Nu har du tid att rita upp hela säsongens fiske i detalj.

#4. Läs inspirerande fiskelitteratur. Isoleringstider är lästider. Nu har du chansen att både njuta och vässa till dina fiskekunskaper. Tidningar och böcker är den perfekta kombinationen för att både lära sig nya saker och låta tiden flyta iväg. Vill du drömma dig bort och bara njuta av sportfiske, god mat och snygga bilder så rekommenderas Gordon P. Henriksens nya bok starkt. Et liv i fisk heter den, boken är skriven på danska men faktiskt väldigt lättläst även för den oinvigde.

Vill du drömma dig bort och bara njuta av sportfiske, god mat och snygga bilder…

Har du gett dig in i marinelektronikens trassliga värld och behöver en hjälpande hand så lägg beslag på Bo Halls nya bok Ekolodsboken 2. Boken gör alla svårbegripliga tekniska begrepp enkla att förstå. Ja, till och med farmor kommer kunna ratta in ekolodet.
Slutligen så vore det ett tjänstefel att inte rekommendera vår egen tidning. I Fiskejournalen finns det alltid något för alla. Ja, du som hänger här vet. Har du glömt bort att prenumerera eller sugen på att testa så gör du det HÄR . Dessutom får du som prenumererar ett helt digitalt arkiv med minst en hel veckas läsning på köpet.

#5. Bli en bättre kastare. Sportfiskaren Gong Lei är spinnfiskarnas Chuck Norris. Han har vigt sitt liv åt att helt enkelt bli bäst på att kasta. Hans pricksäkerhet är svårslagen och han tränar varje dag. Känner du själv att du behöver träna upp precisionen i dina kast? Här nedan följer lite inspiration. Hur många pingisbollar i rad kan du träffa innan du missar?

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/GongLei1818/videos/1064735170395260/”]
[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/GongLei1818/videos/924897714379007/”]
[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/GongLei1818/videos/1166489553553154/”]

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta