Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Många arrangörer ställer in, men trollingtävlingen Kinnekulleträffen planeras fortfarande att genomföras. Foto: Sten-Gunnar Steénson
Coronaviruset: Mängder av tävlingar inställda

Det är inte bara den milda vintern som lägger krokben för svenska tävlingsfiskare denna säsong, utan i coronavirusets kölvatten ställs många evenemang in.

Visserligen hann pimpel-SM i Arvika genomföras som planerat i månadsskiftet februari/mars, men sedan har många arrangörer tvingats kasta in handduken med hänvisning till risken för virusspridning. Denna helg skulle exempelvis både SM i mormyska avgöras i jämtländska Mårdsjön och Nordiska Mästerskapen i norska Hamar, men båda evenemangen är inställda.

När det gäller fisketävlingar på öppna vatten så har även ledningen för Trolling Master Bornholm beslutat att ställa in sin tävling mellan 22–25 april. Däremot har tävlingsledningen för Kinnekulleträffen 17–19 april inte avblåst, utan de hoppas kunna köra som planerat.

”Tävlingsledningen har i snart en veckas tid aktivt jobbat med en riskanalys och handlingsplan för att kunna genomföra Kinnekulleträffen. Vi känner nu att vi har en smart plan för att kunna genomföra KKT som situationen är nu”, meddelar arrangörerna på deras Facebook-sida där de löpande informerar kring utvecklingen.

Även styrgruppen för konferensen Fiskeforum har tagit beslutet att flytta fram årets evenemang som skulle ha hållits på Näringslivets hus i Stockholm 31 mars–1 april.

Vi på Fiskejournalens redaktion vill dock påminna alla er läsare om uttrycket: Fiska dig friskare. Så ut i naturen med er, och rapportera gärna in era spännande fångster till oss.

Läs om inspirerande fiskeäventyr:

Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta