Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige
Coronaviruset: Svenskar strandsatta i fiskeparadiset

Coronavirusets framfart spärrar av stora delar av världens gränser, och svenskar avråds från att åka utomlands. För många turister är det svårt att ta sig hem till Sverige – vilket några svenska fiskeprofiler surt fått erfara.

Ett gäng med bland andra Adam Wiking, Jens Byholm och Johan Lotthagen har nämligen blivit strandsatta i Spanien, vid det berömda abborrparadiset Perchzilla. Spanien utlyste nationellt nödläge, och gänget fick direktiv om att stanna i stugan och inte fiska över huvudtaget. De åkte till Spanien innan restriktionerna, och försöker nu ta sig hem.

– Vi får inte fiska tyvärr. Allt blev annorlunda här nere över natten till måndag. Sedan dess har vi suttit i stugan och försökt boka om hemresan, berättar Adam Wiking för Fiskejournalen.

Hur fördriver ni tiden?

– Tiden har till 99% gått till att försöka få tag i flygbolagen. Alla har suttit och ringt och fått upptaget ton. Ibland har vi kommit fram till telefonkön och pausmusik men efter en till två timmar i den har samtalet brutits och då har vi ringt igen. Vi har haft kontakt med UD och Sveriges Ambassad i Madrid som tyvärr bara rådde oss att fortsätta ringa flygbolaget.

Under måndag eftermiddag efter att frukostmaten var slut så fick de till slut hjälp att åka och handla. Egentligen får inte mer än en person åka i samma bil och det skall vara minst 2 meter mellan personer som vistas nära varann.

– Jag fick åka med i bilen på undantag och blev avsläppt vid ett köpcentrum. Känslan var surrealistisk. Det var stängt och i närmaste tomt. Som att vara en av några få överlevande i en postapocalyps. Där var avspärrat med staket så att man endast kunde gå till matbutiken. Jag mötte några få personer, de flesta hade halvmask (munskydd) och alla hade plasthandskar. Hyllorna gapade tomma på många ställen och de få som var i butiken höll avstånd till varann, berättar Adam Wiking.

Hela äventyret verkar dock i skrivandets stund sluta någorlunda lyckligt för de svenska fiskarna.

– Vi lyckades till slut få tag på Lufthansa. Det är nästan en historia för sig då en av oss höll på att trycka bort samtalet med nummer från Kapstaden då han trodde det var ett spam-samtal. Vi ropade högt i kör!!! Neeeej, svara!!!! Det var Lufthansa och vi lyckades boka om våra biljetter så vi hoppas vara hemma allihop ikväll runt midnatt om allt flyter på, berättar Adam Wiking.

Läs mer om Coronaviruset:

https://www.fiskejournalen.se/coronaviruset-fiskecamper-och-guider-drabbas-hart/

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta