Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Dags för stormakrill

Sensommar och höst är rätt tid för den som vill jaga den riktigt stora makrillen. Du hittar den från finns Öresund till norska gränsen och den kräver ofta lite andra metoder än den mindre makrillen.
Det tycks som om de minsta makrillarna är mest angelägna att komma hit på våren. Redan i maj fyller de fjordarna till glädje för sportfiskare och gourmeter. De som söker den lite större makrillen väntar dock till augusti innan man gör sina satsningar. Nu finns den större fisken, som oftast går nära botten, dyka upp. I Öresund fångas varje år fiskar som med råge passerar kilosgänsen. Även längre upp längs kusten finns ställen som bjuder på storfiske efter makrill.
Om en vecka landar nya Fiskejournalen hos prenumeranterna och några dagar senare i butikerna. Här kan du läsa om hur havsfiskelegendaren Jan Olsson fiskar makrill i samma vatten som han en gång jagade tonfisk. Håll ut!

Anders Nicander

En fin makrill kommer in för håvning. Sök de större exemplaren längs botten! (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta