Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Svensk sill blir fiskmjöl utomlands, vilket inte landsbygdsministern ser några problem med. Foto: Stuart Webster
Därför "kan" gränsvärdena för fisk inte sänkas tillräckligt

Vissa svenska fiskar är giftigare än man tidigare trott, och gränsvärdena för exempelvis Östersjölax och strömming skulle behöva sänkas kraftigt. Men det anses inte vara möjligt.

Att fiskar i vissa svenska vatten innehåller höga halter av Dioxin och PCB är ingen nyhet, och Livsmedelsverket rekommenderar exempelvis att Östersjölax inte ska ätas oftare än två–tre gånger per år.

Nyligen har dock Europeiska Livsmedelsverket upptäckt att Dioxin och PCB är betydligt farligare än vad man tidigare ansett. Faktum är att gränsvärdena för fet Östersjöfisk som lax och strömming behöver sänkas med över 80 procent, enligt slutsatserna av deras studie.

Så varför görs då inte detta?

Svaret är att det inte anses möjligt, på grund av marknaden.

–  Det hälsobaserade gränsvärdet om hur mycket man kan få i sig – det är kraftigt sänkt med sju gånger. Men att sänka gränsvärdet för den fisk som säljs sju gånger är inte möjligt för då kommer det knappt bli någon fisk kvar på marknaden. Däremot kommer man försöka sänka den så mycket som möjligt utan att slå ut marknaden, säger Emma Halldin Ankarberg, på Livsmedelsverket, i en intervju med P4 Norrbotten.

Förtydligas bör att det inte är Livsmedelsverket som sätter gränsvärden för dioxin och PCB i fisk, utan gränsvärdena för försäljning av fisk sätts av EU-kommissionen. Det ska också poängteras att Sverige har ett undantag från gränsvärdena för fet fisk från Östersjön sedan flera år. Detta undantag ansökte Sveriges regering om för cirka 8 år sedan.

Här kan du höra intervjun med Emma Halldin .

Läs mer om matfisk här:

Lax på land för miljarder i Sotenäs kommun

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta