Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
iFiske har drabbats av dataintrång, och uppmanar alla anslutna kunder att byta lösenord.
Dataintrång mot iFiske – kontohavare bör byta lösenord

Fiskekortsportalen iFiske har drabbat av ett dataintrång – och nu uppmanar de alla anslutna kontoinnehavare att snarast byta sitt lösenord.

iFiske är en sajt som många fiskevårdsområden och andra aktörer är anslutna till, och där kunder kan köpa fiskekort till de flesta av landets populära fiskevatten. Alla som registrerat ett användarkonto på tjänsten uppmanas att byta sitt lösenord efter cyberattacken, där en angripare lyckats lägga vantarna på namn, e-postadresser och krypterade lösenord till de som skapat ett användarkonto på iFiske.

”Attacken kom till företagets kännedom genom att angriparen 13 januari krävde ett belopp för att hålla incidenten hemlig. I samband med detta uppvisades även bevis på att attacken var riktig och inte utan substans. Säkerhetskunnig personal på iFiske identifierade inom loppet av en halvtimme sårbarheten i systemet och rättade koden”, skriver iFiske i ett pressmeddelande.

Angriparen har enligt dem stannat vid att enbart stjäla vissa uppgifter ur användardatabasen, och syftet med attacken är att försöka utkräva pengar efter hot om att offentliggöra information om sårbarheten, som skulle kunna sänka företagets anseende och rykte.

Även Sportfiskarnas forum Fiskesnack utsattes för ett liknande angrepp, där databasen innehållande information som e-postadresser, ip-adresser, och användarnamn läckte ut. Sportfiskarna uppmanar alla användare att trots krypteringen byta sina lösenord.

Läs mer information här om attacken och hur anslutna kunder uppmanas agera.

Läs mer om iFiske här:

https://www.fiskejournalen.se/grattis-fiskefralsta-foraldrar-har-fiskar-barnen-gratis/

 

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta