Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
David Lannetoft med en av de största mörtarna som fångats i Sverige på spö.
Davids dundervår – toppade gäddtriss med megamört

Väldigt få fiskare lyckas med konststycket att komma med i Fiskejournalen två gånger inom loppet av några månader. Då ska det till något väldigt särskilt. Det har utan tvekan David Lannetoft presterat.

1 590 gram och 46 centimeter.

I början av april rapporterade vi om David Lannetofts makalösa bedrift när han fick tre gäddor över 12 kilo under samma helg! Det hela utspelade sig i klassiska gäddparadiset Lödde å, och den artikeln kan ni läsa här!

Den här är gången är han aktuell med en av gäddans favoritbyte – nämligen mört. Men inte vilken mört som helst, utan en av de största som fångats i Sverige under de senaste åren.

Den vägde hela 1 590 gram och var 46 centimeter lång. Bara 30 gram från Vicktor Hallensjös megmört som vi skrev om i början av maj.

– Det var vid ett svårfiskat vatten i södra Sverige. Jag har bara lyckats landa en mört där, och det var ett riktat fiske med feeder. Bete var maggots. Jag har tidigare haft en dröm att få en mört över 1 kilo men över 1.5 kilo känns overkligt, berättar en glad David Lannetoft.

Fiskejournalen kan bara gratulera och lyfta på hatten för en av landets hetaste fångstmän denna vår!

Läs även om Vicktor Hallensjös stormört:

Ett halvår efter doppet fick Vicktor sin monstermört

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta