Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Emelie Rolandsson och Marika Strandberg driver Jormvattnets Fiskecamp.
De gjorde Jormvattnets fiskecamp till en vinnare

Jormvattnet är sannerligen en fiskedestination med anor. Så kommer det fortsätta vara – åtminstone om Emelie Rolandsson och Marika Strandberg får bestämma. De har nyligen utsetts till Årets turismföretagare i Strömsunds kommun.

Jormvattnet har snögaranti.

Det är i stor utsträckning på landsbygden som de stora entreprenörerna föds och frodas. I Strömsunds kommun är ungefär var tionde invånare egen företagare, och inte sällan är det driftiga kvinnor som bryter ny mark. Till rödingeldoradot Jormvattnet har det strömmat fisketurister så länge det funnits väg, och Jormvattnets Fiskecamp är en klassiker i den jämtländska fiskehistorien. Det är Fiskevårdsområdet som äger och arrenderar ut campingen, och efter att flera olika arrendatorer prövat lyckan så ser det äntligen ut att ha blivit fullträff.

Emelie Rolandsson och Marika Strandberg är båda uppvuxna i Jormvattnet, och ett bevis på att de hittat rätt koncept är att de utsetts till Årets turismföretagare. Jormvattnet och övriga Frostviken har främst blivit känt för skoteråkning under senare år, men nu ser en uppgång i fisketurismen igen.

– Det är betydligt fler som ringer hit och frågar om fiske nu än tidigare, så visst är det ett annat tryck, berättar Emelie Rolandsson för Fiskejournalen.

Området är känt för sin vilda stam av röding, och det kompletteras bland annat med put&take-tjärnar som öppnar lagom till sportlovet. Och att det finns gott om fisk kvar i Jormvattnet råder inga tvivel om:

– I somras var det fyra veckor som det knappt gick att fånga en röding, eftersom temperaturerna var så höga. Så inför den här vintern finns det nog bra med fisk, säger Emelie.

De kompletterar fisket med mycket annan verksamhet, såsom tunnbrödsförsäljning och pubkvällar, och gästerna består till stor del av folk från Norrlandskusten.

Men frågan är om de hinner njuta av fisket själva?

– Nja, lite grann. Men jag åker helst på havsfiske i Norge faktiskt, eftersom vi har så nära till Rörvik, säger Emelie.

Hon är med andra ord så artig att hon lämnar kvar rödingen åt gästerna i stället …

Grattis till utmärkelsen och lycka till med satsningen säger Fiskejournalen!

Läs mer om fiske i Frostviken:

Ännu fler vatten med i Frostvikenkortet

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta