Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Fiskejournalen
Dennis Andersson ventilerar frågan om den moderne sportfiskarens miljövänlighet.
Debatt: ”Den moderne sportfiskaren ger blanka fan i miljön!”

Måste erkänna att jag reagerade lite på senaste Fiskejournalen när det i ledaren talades om sportfiskarens miljöansvar och det sedan följer en båtbilaga, där det ena fartvidundret efter det andra framförs med stora motorer.

Jag kan ha missat att någon av förarna hade en patch med Älvräddarna på jackslaget. Brukligt är att frågan varför man monterat två 75hk motorer på sin båt besvaras med ”för att förkorta tiden mellan huggen”. Uttalandet ligger helt i linje med det jag skulle säga definierar sportfisket av idag: maximering. Låt klickern som tingest symbolisera det jag anser vara fel med hela tänket.

De moderna båtarna dras inte sällan på trailer tiotals mil i syfte att maximera PB. Få vill fiska i ett vatten där abborrarna är stora redan vid sex hekto. I en tid när forskningen slagit fast att tillverkningsindustrin bär ett stort ansvar för miljöförstöringen känns det som ett åtminstone litet fel att sportfisket inte bara framför dyra båtar med dyra bilar långa sträckor. Mer ska till. Ekolod, gps, spöhållare och annat kombineras givetvis med en arsenal på minst 300 vobbler och flera kilo mjukbeten i olika utförande, detta alldeles oavsett om de någonsin blöts eller ej.

Få diskussioner handlar om etiken kontra tekniken. För min del passerades en gräns när man började kunna identifiera enskilda fiskar på skärmen…

Därmed kommer vi in på området etik. Jag har sportfiskat i drygt 40 år och sett utvecklingen på nära håll men alltmer ställt mig utanför. Tänker att om några år kommer en scanner som kan läsa av 100 ha i svepet och medelst DNA-igenkänning identifiera exakt var i denna vattenvolym den största gösen, gäddan eller abborren står, varefter man lätt med elektroniska hjälpmedel kan placera båten precis ovanom. Jag tror det skulle bli succé. Få diskussioner handlar om etiken kontra tekniken. För min del passerades en gräns när man började kunna identifiera enskilda fiskar på skärmen, eftersom detta enligt mitt förmenande slår grundbulten ur den enskilt viktigaste aspekten av sportfiske: den att det intressanta består i att hitta fisken. Vidare inser jag givetvis att man kan tycka olika och att det är lite upp till var och en att bestämma var gränserna ska dras, men det är fattigt att det inte ens verkar diskuteras.

Artiklar i fiskepressen brukar istället innehålla uttalanden som ”vi hade aldrig sett de här fiskarna utan ekolodet med sidescan”. Skulle det uppfattas lika normalt om en idrottsman med tindrande, naiva ögon sa:  ”jag skulle aldrig ha lyft så tungt utan anabola steroider!!”??

Kontentan av mina åsikter blir väl krasst: Den moderne sportfiskaren ger blanka fan i miljön!!! Tycker mig dagligen se bevis på att den väger lätt i jämförelse med jakten på PB, det kan jag väl säga utan överdrift.

Dennis Andersson , Gamleby 2020-03-03

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta