Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Öringen som bjöd på dubbel glädje för Michel Soussan. Foto: Privat
Den hösthungriga storöringen som vägrade sluta hugga

Det är en häftig upplevelse att komma i kontakt med en stor fisk som verkligen beslutat sig för att hugga. Fråga bara Michel Soussan – som fångade en osedvanligt beslutsam öring på hela 6,5 kilo.

Det var när Melleruds trollingklubb arrangerade en tävling i helgen som den hösthungriga storöringen visade sig.

Fångstmannen Michel Soussan berättar själv om dramatiken:

–  Jag var ute på Vänern då det mest otroliga hände mig. Jag fick napp en på öring, och det tog tid att drilla den. Det var besvärlig sjö och fisken var cirka 5 meter från båten då linan plötsligt gick av. Jag blev arg, men då smäller det till på ett annat spö, berättar Michel för Fiskejournalen.

Och det nya hugget innehöll en oväntad överraskning:

– Tro det eller ej, men det var samma öring som nappade. När jag håvade in den så hade den mina två wobbler i käften, en bomber och en rapala!

Längden på den huggvilliga öringen var hela 77 centimeter och vägde 6,5 kilo. Och förutom att Michel fick tillbaka sitt förlorade bete så såg öringen även till att Michel vann klubbtävlingen!

Läs om kampen för att skydda våra vatten:

Greenpeace ber fiskare att pressa svenska politiker

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta