Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Robert Westin
Ingemar fick ett ofrivilligt möte med en bäver. Foto: Privat.
- Det är en bäver! (Se filmklippet)

Sent en kväll i slutet av juni befinner sig Katarina och Ingemar på ån Tidan. Katarina frågar Ingemar om en bäver äter fisk? Det som sedan skall komma att utspela sig är en osannolik fiskehistoria.

Katarina och Ingemar berättar nedan om den galna fiskekvällen som kommer att vara fastetsad i deras minne för alltid. Här är Ingemars berättelse.

Tro nu inte att detta är en fiskeskröna, sent en lördag kväll. Nejdå, detta hände oss under kvällen den 27 juni då vi fiskade från båt i ån Tidan norr on Tidaholm.

Till en början var fisket trögt men efter en timma kom smågäddorna och färnorna igång. Vi skiftade mellan jiggar och olika wobblers medan vi fiskade medströms.

Efter att vi vände tillbaka mot strömmen såg vi vattenspegeln lätt brytas utmed stranden. Bäverfällda björkar med färska barkgnag låg efter kanterna.

Plötsligt ser Catharina ett bäveransikte mellan båten och strandkanten, någon enstaka meter bort. Den dyker snabbt. Vi fortsätter att fiska.

Någon minut senare får jag ett rejält hugg, cirka 10 till 12 meter från aktern. Spöet kröker kraftigt och jag anar att här är något stort. I början står det helt still, men sen kommer något in mot mig.

Den ställer sig en bit ner i vattnet. Plötsligt så bryter den vattenytan och rusar rakt in mot strandkanten.

”Men vad!? Det är ju en bäver!”, utbrister jag.

Catharina börjar att filma då det är 5 meter mellan båten och bävern. Jag tänker spontant att kapa linan, men jag hinner inte göra något för i nästa stund voltar bävern.

Det blir det sista jag ser av min gröna/svartprickiga wobbler. Efter det försvinner bävern i åns mörka vatten.

Hälsningar
Ingemar

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta