Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Det högg – och högg igen!

Det blev en huggperiod som heter duga och på bara några minuter hann Erik Axner kroka och landa sammanlagt 220 centimeter gädda!
Erik, som numera bor i skånska Degeberga, hann knappt med i svängarna när det blev huggperiod på Lusten. Första storgäddan var precis återsläppt när nästa spö flaggade och det blev en ny drillning.
Det var i början av mars som Erik fiskade på kända storgäddevattnet Lusten i Värmland. Första hugget kom vid tiotiden och gäddan drog iväg för fullt. Mitt i rusningen krokade Erik och det svarade med en härlig tyngd.
”Drillade hem fisken stenhårt för att undvika att den gick fast i stockarna i närområdet. Snabb vägning och mätning, samt fotosession, innan hon fick simma hem”, berättar Erik.

Knappt hade han släppt den gäddan, som mätte 114 centimeter, förrän det var dags igen. Den här gäddan var lite mindre, men klarade med 106 centimeter metergränsen med råge.
Svenne Andersson

Erik Axner med den första och största av de båda gäddor han landade med bara några minuters mellanrum.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta