Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Erik Axner med grann vitrocka. Foto: Privat
Djup jakt på vitrocka gav nästan norskt rekord

Erik Axner är en målinriktad havsfiskare, som med jämna mellanrum tar plats i Fiskejournalens spalter. Nu är det dags igen – efter att hans team utmanat det norska rekordet på vitrocka.

Bara några hekto från det norska rekordet.

Erik och de övriga guiderna i Nordic Sea Angling har rapporterat hem om många spektakulära fångster i sommar. Den här gången handlade det om en målinriktad jakt på vitrocka på 300 meters djup – som gav fantastiskt resultat redan på första försöket.

Erik Axner berättar själv:

– Vi har länge sneglat mot djuphavsfiskets möjligheter i Havöysund och vetskapen om vitrockorna har funnits men vi har aldrig tidigare kommit tillskott för att prova. Nu var det dags att göra första försöket och med guidebåtens tre gäster åkte jag och kollegan Jörgen Zwilgmeyer till en på förhand utsedd fiskeplats. Vi letade mjuk botten med ekolodet och prövade oss fram med att släppa ett sänke för att hitta rätt. Betena släpptes ut ett och ett och efter 40 minuter tickade det till i första rullen och efter en väntan som kändes som för evigt kunde vi göra det första mothugget och Hugo från Belgien kunde 10 minuter senare stoltsera med en fantastisk vitrocka på 10,75 kilo.

De fortsatte fisket och fick ytterligare fyra stycken på några timmars fiske, och dagens sista fisk var också den största som vägde hela 11,25 kilo, vilket endast är 240 gram från norskt rekord!

Vi blir inte överraskade om det norska rekordet snart kommer att hamna i svensk ägo …

Läs om fler stora fiskar:

Havsgiganten bröt av spöt – 238 centimeter lång!

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta