Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Robert Westin
Filmen Vättern under utan lyfter många viktiga frågor. Foto: Skärmbild.
Dokumentärfilm väcker viktiga frågor om Vättern

Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Filmen ”Vättern under ytan” sätter fingret på hur politiker och myndigheter tillåter industrin att släppa ut föroreningar i Sveriges största dricksvattentäkt.

Vättern är Sveriges näst största insjö. Den är långsmal och djup, belägen i södra Sverige. Den stora insjön är Europas sjätte största insjö.

Vättern är viktig för alla som bor runt sjön. Bland annat så fiskar vi, åker båt, paddlar och dricker vattnet från sjön.

Idag får cirka 500 000 människor sitt dricksvatten från insjön. I framtiden så kan så många som 2,5 miljoner svenskar ta sitt dricksvatten från Vättern.

Detta leder till många viktiga frågor och en av dom är hur mår egentligen Vättern? Dokumentärfilmen Vättern under ytan visar på ett skrämmande sätt hur vi misshandlar en av Sveriges viktigaste vattentäkter dess vattenlevande djur, fiskar och organismer.

Kjell Andersson jobbade som forskningsingenjör vid Lunds tekniska högskola från 70-talet fram till 2015. Han är en expert inom ämnet och troligt en av dom som har mest undervattensfilm av alla i Sverige.

– Det jag är ute efter är att vi måste få bort utsläppen. Ingen vet hur många utsläpp som vi har. Detta är ett fenomen har pågått under minst 100 år. Vi har duktiga forskare i Sverige och vi måste satsa mera på reningsteknik, säger Kjell Andersson till Fiskejournalen.

Utsläppen av farliga ämnen som läkemedelsrester, hormonstörande ämnen, kemikalier och nedskräpning är ett hot mot Vättern och vårt dricksvatten vilket även i förlängningen kan riskera människans hälsa.

– Jag vill att vi skall få en vattenminister i Sverige efter som att vatten är det viktigaste vi har. Utan rent vatten så kommer vi inte att klara oss, avslutar Kjell Andersson.

Se dokumentärfilmen ”Vättern under ytan” här.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta