Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
För exakt fyra år sedan vertikalfiskade Leif Ivarsson upp Sverige största gös genom tiderna. Vi firar jubileumsdagen med en film på den sanslösa fångsten.
Drömfiskar vi minns: Sveriges största spöfångade gös

Är du sugen på att slå det svenska gösrekordet? Eller vill du bara kika på en sublim rovfisk i sina bästa dagar? I båda fallen kan du säkert inspireras av den största svenska gösen som någonsin tagits på spö.

Visst är det något särskilt med rekordfiskar – inte minst när det rör sig om mäktiga predatorer. Sveriges största spöfångade gös genom tiderna vägde 12,53 kilo och var en fantastisk skapelse i absolut toppkondition. Fisken högg i Stora Nätaren och gav fångstmannen Leif Ivarsson ett minne för livet. Vilken fisk!

Rekordet är i dag exakt fyra år gammalt – och det ska bli spännande att se hur länge det står sig. I år har det redan kommit upp två gösar på över 11 kilo. Läs mer om dessa här och här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta