Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige
Drömfiske Jämtland/Härjedalen växer så det knakar. Här Marika Hopponen Westberg från Jormvattnets fiskecamp, och föreningens ordförande Gunnar Heibring. Foto: Anders Lundin
Drömfiskesatsning växer – snart uppe i 50 aktörer!

Nystarten som föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen gjorde 2015 har blivit en succé. Nu är hela 46 föreningar och destinationer med i satsningen – och tanken är att det ska komma många sportfiskare till nytta.

Under fredagen anordnade Jämtland/Härjedalen Drömfiske ett seminarium på Wången i Krokoms kommun, där både Fiskejournalen, Sportfiskarna och andra aktörer var inbjudna för att delta. Jämtland brukar kallas för Sveriges mesta fiskelän, men faktum är att fiskekortsförsäljningen minskat i landskapet de senaste åren. Det rimmar illa med uppgifterna att sportfisket faktiskt verkar öka i popularitet, så frågan är förstås vad som ligger bakom den negativa utvecklingen?

Några förklaringar handlar om rent ekonomiska förutsättningar, och att exempelvis länsstyrelsens operativa roll inom fisketurismen har minskat, och att även villkoren för bidrag har ändrats. Den stora anledningen till den minskade fiskekortsförsäljningen tros dock ligga på ett helt annat plan. Det kommer helt enkelt rapporter om att betydligt färre människor pimpelfiskar på vintern. På vissa håll har pimpelsäsongen blivit mycket kortare, och i vissa fall obefintlig eftersom isen aldrig hinner lägga. I norra Sverige är detta inte något utbrett problem ännu, men i Jämtland har exempelvis antalet pimpelevent minskat betydligt, som exempelvis välbesökta premiärer på put-and-take-vatten.

En satsning ska nu ske för att locka ännu fler fiskeintresserade från södra Sverige att pimpelfiska i Jämtland/Härjedalen, och att även få ortsbor ut på isarna.

På konferensen framkom också vikten att visa vilket gäddfiske som Norrlands inland kan erbjuda, där det i många områden finns fler fiskevatten än fiskare. Det framkom också att många fiskevårdsområden har problem att rekrytera nya personer till sina styrelser, och framför allt yngre. Detta kan i förlängningen leda till att fiskevårdsområden tvingas lägga ned, och att den lokala fiskeförvaltningen helt enkelt försvinner. Jämtland/Härjedalen Drömfiske planerar flera åtgärder för att väcka nytt liv i både föreningar och fisketurismen, bland annat i samarbete med Sportfiskarna som inom kort kommer att öppna ett regionkontor i Jämtland.

Läs mer om Jämtland/Härjedalen Drömfiske här:

https://www.fiskejournalen.se/dromfiske-jamtland-harjedalen-avslojar-sina-hemligheter/

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta