Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Regn och rusk stoppade inte Alexander från att fånga en megasarv på 1520 gram. Foto: Alexander Holmer
Drömsarv för Alexander Holmer

Den duktiga metaren Alexander Holmer slog nyligen till med en fantastisk sarv under ett blött och svårfiskat kvällspass. Den väldiga fisken var 44 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 1520 gram.

Att sarven – med guldskimrande fjäll och fenor i korallrött – är en av landets vackraste fiskar kan nog många skriva under på. Riktigt stora exemplar är dessutom mäkta imponerande och ligger högt på många specimenmetares önskelista. Det framgår inte minst av Alexander Holmers entusiastiska rapport från den regntunga kvällen då drömhugget kom.

”Den var hög som en braxen och grov som en rottweiler!”

– Fisket hade varit riktigt trögt men plötsligt såg jag mitt flöte gå sidleds. Krokningen satt perfekt och jag kände direkt att det var en bättre fisk. Drillningen blev rätt odramatisk och min kompis Johnsson håvade som en gud. När fisken var uppe såg vi att det var ett riktigt fint exemplar. Den var hög som en braxen och grov som en rottweiler! Längden var 44 centimeter och vågen trycktes ner till fantastiska 1520 gram. En total drömsarv var fångad, hälsar Alexander.

Det är bara att hålla med. Tack för rapporten och stort grattis!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta