Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Artur Holyst med sin mäktiga torsk från dagens fiske utanför Ven. Foto: Filip Sjöstedt
Drömtorsk från turbåt i Öresund


I dag fångades en enorm torsk på 114 centimeter och hela 22,3 kilo utanför Ven i Öresund. Drömfisken drogs upp från en av Landskronabåtarna. – Det var helt otroligt. Fisken var nästan omöjlig att få upp från botten, berättar fångstmannen Artur Holyst.

Torskfisket i Öresund lockar många för tillfället och Landskronabåtarna är mitt uppe i en av sina högsäsonger. Det beror på att vinterns pilkfiske ger stor chans till sundets beryktade jättetorskar.
Dagens storfångst är ett talande exempel. Artur fiskade med en 400 grams Fladen Haken i silver och på 40 meters djup tog det tvärstopp.

Annons

”Jag trodde att jag fastnat i botten men plötligt började rullen släppa lina”

– Jag trodde att jag fastnat i botten men plötligt började rullen släppa lina. Då satte jag stenhård press. Det var nästan omöjligt att få upp fisken från botten, men när det lyckades gick det lättare. Min fyraåriga son var med och han var exakt lika lång som fisken. Lustigt nog vägde de lika mycket också, hälsar Artur.

Foto: Åke Ottosson

Även personalen på Landskronabåtarna gladdes naturligtvis åt dagens drömfångst.

”Vi visste att det bara var en tidsfråga innan någon skulle få upp en på över 20 kilo”

– Det har varit riktigt bra fiske efter stortorsk den senaste tiden och vi visste att det bara var en tidsfråga innan någon skulle få upp en på över 20 kilo. Att det hände i dag känns förstås riktigt kul, berättar guiden Timmie Wallin.

Det var inte bara Artur som hade lyckan med sig under dagens fiske. Ytterligare stortorskar på 14,7 och 10,7 kilo kom upp, liksom flera granna fiskar mellan sju och nio kilo.

Läs mer om fångsten på Landskronabåtarnas sida här.

Är du sugen på att veta mer om vinterfisket efter torsk i Öresund? Missa i så fall inte Timmies tips här och här!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta