Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Kraftbolagsägaren som tömt Yxern på vatten till förmån för elkraft har åkt på dryga böter.
Dryga böter för kraftbolagsägaren vid Yxern

Kraftverksägaren vid den numera riksbekanta sjön Yxern i Småland döms att betala ett vite på tvåhundratusen kronor för att han inte haft tillstånd att bedriva sin verksamhet. Därtill har kraftbolagsägaren vägrat söka tillstånd för verksamheten.
Sjön Yxern utanför Vimmerby är känd som en fin gössjö. Riksbekant blev sjön för att man torrlade stora delar av sjön i jakten på elkraft. Med en vattendom från 1930-talet kunde man sänka sjöns yta med så mycket som tre meter. 2016 torrlades vikar och stränder och sjön var på sina ställen en syn som förde tankarna till den uttorkningsdrabbade Aralsjön i Ryssland.

Med en vattendom från 1930-talet kunde man sänka sjöns yta med så mycket som tre meter…

Annons

Efter att kringboende stridit i årtionde för att rädda Yxern kom en ny vattendom 2017 som ska säkerställa att Yxern regleras på ett sätt som mer stämmer med naturliga förhållanden. Utöver att behöva betala vitet förbjuds vattenägaren att leda vatten från Yxern till Kraftverket.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta