Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Kraftbolagsägaren som tömt Yxern på vatten till förmån för elkraft har åkt på dryga böter.
Dryga böter för kraftbolagsägaren vid Yxern

Kraftverksägaren vid den numera riksbekanta sjön Yxern i Småland döms att betala ett vite på tvåhundratusen kronor för att han inte haft tillstånd att bedriva sin verksamhet. Därtill har kraftbolagsägaren vägrat söka tillstånd för verksamheten.
Sjön Yxern utanför Vimmerby är känd som en fin gössjö. Riksbekant blev sjön för att man torrlade stora delar av sjön i jakten på elkraft. Med en vattendom från 1930-talet kunde man sänka sjöns yta med så mycket som tre meter. 2016 torrlades vikar och stränder och sjön var på sina ställen en syn som förde tankarna till den uttorkningsdrabbade Aralsjön i Ryssland.

Med en vattendom från 1930-talet kunde man sänka sjöns yta med så mycket som tre meter…

Efter att kringboende stridit i årtionde för att rädda Yxern kom en ny vattendom 2017 som ska säkerställa att Yxern regleras på ett sätt som mer stämmer med naturliga förhållanden. Utöver att behöva betala vitet förbjuds vattenägaren att leda vatten från Yxern till Kraftverket.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta