Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Anders Falenius med en mäktig hanlax på 20.1 kilo. Foto: Johan Abelsson
Dubbla drömlaxar från Åland

Trollingguiden Johan Abelsson rapporterar om riktigt stora laxar söder och väster om Åland. I veckan har hans kunder landat två silvriga kraftpaket – en på drygt 18 kilo och en annan som passerade 20-kilosstrecket.

Johan Abelsson på Abelfishing har tidigare under säsongen haft ett fint laxfiske längs sydkusten. Nu har han sökt sig till åländska vatten där storlaxarna tycks stå tätt.

”Det verkar som den största delen av laxen just nu vandrar på östra sidan av djupfåran mot Åland”

– Det verkar som den största delen av laxen just nu vandrar på östra sidan av djupfåran mot Åland till. Det beror på vindar och strömmar men kan snabbt ändras. Flera stora har fångats vid Åland och själv har jag guidat upp en på 18,2 kg och en på 20,1 kilo, berättar han.

Den senare fångades av Andreas Falenius från Stockholm och högg på en Knosa i färgen Libanesen. Kampen varade i drygt en timme och bjöd på flera vilda rusningar.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/Abelfishing/videos/10155871213494317/”]

 

18-kilosfisken fångades några dagar tidigare och var även den i absolut toppkondition.

Foto: Johan Abelsson

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön.
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön

Fiskejournalen rapporterade tidigare att MSC-certifieringen av det pelagiska sillfisket i Östersjön har fått stor kritik. Nu går även organisationen Sportfiskarna ut med ett tydlig ställningstagande i frågan.

Omfattande rapporter om bristande tillgång av strömming i kombination av varning från flera forskare gör att Sportfiskarna anser att det pelagiska sill- och strömmingsfisket inte kan ses som hållbart.

Sportfiskarna skriver bland annat följande på sin hemsida:

Sportfiskarna vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska Östersjökusten. Detta är ett krav som organisationen har drivit under flera år.

Vi vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska östersjökusten. Detta är ett krav vi drivit under flera år.

Vi kräver vidare att det införs fredningsområden för att skydda strömmingen i dess övervintringsområden.

Att det pelagiska fisket blivit certifierat enligt MSCs standard är djupt olyckligt. Vi kommer snarast att med MSC ta upp en diskussion om deras certifieringsprocess så att vi i framtiden, som sportfiskare och konsumenter, kan förlita oss på att en certifiering av ett fiske verkligen innebär ett hållbart fiske.”

Här kan man läsa Sportfiskarnas ställningstagande i sin helhet.

Du kanske även gillar detta