Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
En fisk fastar i spökredskapet. Fisken dör och lockar till sig andra fiskar och djur som också dör. En ond cirkel.
Dykare hittade mängder av spökgarn med död fisk

Vid flera områden längs den svenska kusten pågår det insatser för att skydda fiskbestånden, bland annat genom nätförbud. Men tyvärr finns det nät som aldrig slutar fiska.

Så kallade spöknät är ingen ny företeelse, utan tvärtom kommer det med jämna mellanrum rapporter om nya upptäckter. Den här gången var det dykare som gjorde en sorglig upptäckt i svenska farvatten.

Det var när dykare från projektet Havsresan kom till Helsingborg som det hela ägde rum. Havsresan är ett återkommande projekt där många dykare och forskare samlas på ett ställe och kartlägger livet under ytan, finansierade av kommuner, myndigheter och organisationer.

Dykarna hittade mängder av spökgarn, speciellt kring två båtvrak på Öresunds botten. Lager på lager av borttappade nät har fastnat på vraken och blivit en dödsfälla för fiskar, fåglar, sälar och tumlare, berättade dykarna för SVT.

– Det är fruktansvärt att se alla dessa döda och halvdöda djur. Det är ett oerhört lidande. Garvade dykare grät när de kom upp på land igen, säger Jonny Magnusson, mångårig dykare vid sportdykarklubben Delfinen i Helsingborg, till SVT.

Se deras film på spöknäten här!

Läs om nya fiskregler nedan:

Besked: Nya riktlinjer för tävlingsfiske efter gädda

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta