Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Sjuka laxar har redan siktats i Ätran. Foto: Ingemar Alenäs
Dystra bilden från Ätran – redan sjuka laxar i älven

Ta en närmare titt på bilden här ovan. Den visar en sjuk 10-kiloslax vid Hertings fiskräknare i Ätran. Sjuka fiskar är visserligen inte något unikt – men att de förekommer den här årstiden är mycket bekymmersamt, konstaterar fotografen och biologen Ingemar Alenäs.

Under hösten strömmade det in rapporter om sjuka och döda laxfiskar från hela Sverige till Fiskejournalen, och dessvärre finns det anledning att återuppta ämnet redan nu. Denna gång handlar det om Ätran på Västkusten, där det blivit vanligare med denna typ av skador och konditionsnedsättning på Ätranlaxen. Ett fenomen som tidigare främst uppmärksammats i Östersjöälvar, enligt Ingemar Alenäs.

– Ätrans laxar är vid denna tid vanligen silvriga, starka och livskraftiga. Nu noteras ett antal sjuka, svaga och svampangripna laxar i Ätran. Tyvärr ligger nu Ätran i topp för antalet tidiga skador på nystigen blanklax. Vid fiskräkning i Nydala har man hittills noterat 14 döende laxar som drivit nedströms. De tas om hand och grävs ned. Sjukdom har således drabbat de uppvandrade laxarna på sina lekområden uppströms Nydala i Högvadsån, skriver han på sin blogg.

Han anser att Ätrans laxbestånd under rådande omständigheter måste stärkas, genom bland annat en översyn av fiskereglerna.

– Ju kraftigare Ätrans laxbestånd är desto bättre motståndskraft (resiliens) har det mot olika typer av sjukdomar och påverkan. Därför är det nu viktigt inför förestående omprövning av Ätrans vattendomar att åtgärder vidtas för att stärka Ätrans unika laxbestånd. Här finns en potential att rädda tusentals laxar, vädjar Ingemar Alenäs.

Läs även om yrkesfisket på Västkusten:

Yrkesfiskare och Sportfiskarna oense om Västkustfisket

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta