Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Efter hårda kritiken – nu införs licensjakt på gråsäl

Sälarna pekas tillsammans med skarv ut som en orsak till att både fiskbestånd minskat, och att de ställer till med problem för småskaligt och kustnära yrkesfiske. Redan i april kan det bli skyddsjakt på säl, meddelar nu regeringen.

Regeringen har nämligen gett Naturvårdsverket uppdraget att fatta beslut om licensjakt på gråsäl, redan med start från april. Ett av skälen är att sälarna trasar sönder fiskeredskapen och skadar och äter upp fisken i dem.

Det har visserligen skett viss avskjutning av säl tidigare genom skyddsjakt, men det har inte på långa vägar gett önskat resultat. Mindre än hälften av den tilldelade kvoten har skjutits av, och en av anledningarna är att intresset från jägare har varit lågt, bland annat på grund av att det är en tidskrävande och kostsam jakt.

Beslutet om licensjakt kommer att träda i kraft från april och gälla fram till 31 januari 2021.

Missa inte inslaget nedan om det som sägs vara Stockholms mest gäddtäta vik, där frånvaron av säl är en av orsakerna.

https://www.fiskejournalen.se/sa-har-ser-det-ut-i-stockholms-mest-gaddtata-vik/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta