Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Gråsäl är en av de arter som äter mängder av Östersjöns kustnära fisk. Foto: Karl Lundström / SLU Aqua
Efter hårda kritiken – nu införs licensjakt på gråsäl

Sälarna pekas tillsammans med skarv ut som en orsak till att både fiskbestånd minskat, och att de ställer till med problem för småskaligt och kustnära yrkesfiske. Redan i april kan det bli skyddsjakt på säl, meddelar nu regeringen.

Regeringen har nämligen gett Naturvårdsverket uppdraget att fatta beslut om licensjakt på gråsäl, redan med start från april. Ett av skälen är att sälarna trasar sönder fiskeredskapen och skadar och äter upp fisken i dem.

Det har visserligen skett viss avskjutning av säl tidigare genom skyddsjakt, men det har inte på långa vägar gett önskat resultat. Mindre än hälften av den tilldelade kvoten har skjutits av, och en av anledningarna är att intresset från jägare har varit lågt, bland annat på grund av att det är en tidskrävande och kostsam jakt.

Beslutet om licensjakt kommer att träda i kraft från april och gälla fram till 31 januari 2021.

Missa inte inslaget nedan om det som sägs vara Stockholms mest gäddtäta vik, där frånvaron av säl är en av orsakerna.

https://www.fiskejournalen.se/sa-har-ser-det-ut-i-stockholms-mest-gaddtata-vik/

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta