Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Fiskejournalen
Efterlängtad premiär

Även om vintern, sent omsider, kommit även till södra Sverige blir den knappast något hinder för premiärfisket i Nybroån. Den här bilden är från fjolårets premiär.

Allt ljusare dagar gör att det börjar rycka i kastarmen och inom kort bjuds möjligheten att blöta linan i någon av de sydsvenska öringåarna. Tidigt ute med premiären är klassiska Nybroån den 5 februari.
Nybroån, öster om Ystad, är ett härligt exempel på att det går att restaurera även ett helt förstört fiskevatten. I mitten av 1900-talet var ån närmast ett avloppsdike, förorenad av utsläpp från jordbruk, industrier och privata fastigheter. Havsöringen var helt borta. Nils Ehnbom, mer miljövän än sportfiskare, tog täten och tillsammans med många goda krafter restaurerade han ån. I dag är Nybroån åter ett fint litet öringvatten; med gott om fisk, vacker miljö och många härliga fiskeplatser.

Premiär blir det den 5 februari och därefter rullar fisket på med sjunkande kortpriser under våren. Antalet fiskekort är begränsat, men klubbens medlemmar får lov att fiska om de tar hänsyn till kortfiskarna och lämnar företräde till dessa.
Mer info om kan du hittar på Nybroåns hemsida.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta