Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Det stormar kring torsken i Östersjön, och nu ger HaV sin syn på tillståndet. Foto: SLU
Efterlysning: Märkta torskar i Östersjön

Om du fångar en märkt torsk så vill forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet att den sparas och inrapporteras. De är nämligen i full gång med ett märkningsprojekt för att öka kunskapen om hur torskarna i Östersjön tillväxer och rör sig.

De flesta individer från det östra torskbeståndet i Östersjön är små. För att förstå orsaken är det viktigt att veta hur fort de växer. Det kommer förhoppningsvis forskare vid SLU att kunna redogöra för, tack vare ett omfattande märkningsprojekt som utförs tillsammans med kollegor från Tyskland, Danmark och Polen.
Projektet heter TABACOD och målsättningen är att märka 18 000 individer från det östra beståndet fram till slutet av nästa år. Projektet har pågått sedan 2016 och sedan dess har omkring 14 000 torskar märkts. Av dessa har omkring en procent blivit återfångade och analyserade.

Om du fångar en märkt torsk ska denna tas omhand och stoppas i frysen orensad. Därefter hämtas fångsten på plats. Belöning utgår med 200 kronor för fiskar med ett märke och 1000 kronor för fiskar med två.
– Omkring 800 torskar har fått en vit kapsel inopererad som mäter tryck och temperatur. Dessa fiskar har fått ett extra märke så vi lättare kan finna kapslarna, berättar Annelie Hilvarsson på SLU Aqua.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta