Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Det stormar kring torsken i Östersjön, och nu ger HaV sin syn på tillståndet. Foto: SLU
Efterlysning: Märkta torskar i Östersjön

Om du fångar en märkt torsk så vill forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet att den sparas och inrapporteras. De är nämligen i full gång med ett märkningsprojekt för att öka kunskapen om hur torskarna i Östersjön tillväxer och rör sig.

De flesta individer från det östra torskbeståndet i Östersjön är små. För att förstå orsaken är det viktigt att veta hur fort de växer. Det kommer förhoppningsvis forskare vid SLU att kunna redogöra för, tack vare ett omfattande märkningsprojekt som utförs tillsammans med kollegor från Tyskland, Danmark och Polen.
Projektet heter TABACOD och målsättningen är att märka 18 000 individer från det östra beståndet fram till slutet av nästa år. Projektet har pågått sedan 2016 och sedan dess har omkring 14 000 torskar märkts. Av dessa har omkring en procent blivit återfångade och analyserade.

Om du fångar en märkt torsk ska denna tas omhand och stoppas i frysen orensad. Därefter hämtas fångsten på plats. Belöning utgår med 200 kronor för fiskar med ett märke och 1000 kronor för fiskar med två.
– Omkring 800 torskar har fått en vit kapsel inopererad som mäter tryck och temperatur. Dessa fiskar har fått ett extra märke så vi lättare kan finna kapslarna, berättar Annelie Hilvarsson på SLU Aqua.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta