Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Bara en öring. Håll koll på de nya fiskereglerna längs Norrlandskusten. Foto: Magnus Pålsson
En öring och tre gäddor – här är de nya fiskereglerna

Minimimått, maximimått och fångstbegränsningar. Nu införs de nya reglerna för fiske längs kuststräckan mellan Västernorrland och norra Uppsala län – och här nedan får du veta vad som gäller.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som tillsammans med länsstyrelserna i Västernorrland, Gävleborg och Uppsala beslutat om de nya reglerna som gäller från 1 september. Även om det innebär en del förändringar för både sportfiskare och yrkesfiskare så ska det gynna alla parter på sikt. Målet är att fisket från och med nu ska bedrivas på ett hållbart sätt och stärka de pressade bestånden av öring, sik, gös och gädda.

Reglerna innebär exempelvis att nätfiske mellan 1 september–10 juni endast är tillåtet på djupare vatten än tre meter. Dessutom kommer nätfiske på samtliga djup vara förbjudet under tiden 15 oktober till och med 30 november.

Det införs också en höjning av minimimåttet för öring till 50 centimeter, i stället för tidigare minimimåttet på 40 centimeter. Även minimåttet för gös höjs från 40 centimeter till 45 centimeter, med ett maximimått på 60 centimeter. Man får också behålla tre fiskar av den sammanlagda fångsten av gädda och gös, detta för att ytterligare stärka gös- och gäddbestånden och minimera fiskedödligheten.

Dessutom inför HaV en fångstbegränsning så att det i fisket med handredskap och ryssjor blir tillåtet att fånga och behålla högst en vild öring per person och dag.

Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten, förklarar varför det behövs nya regler:

– Fritidsfisket är det dominerande fisket på berörd kuststräcka och står för 75-98 procent av fångsterna gös, gädda, öring och sik. Dödligheten med mängdfångande redskap för sik och öring står för mellan 82–98 procent av den totala dödligheten från fritidsfisket. För arter som gädda och gös kan vi istället konstatera att det är handredskapsfisket som står för den största andelen av dödligheten från fritidsfisket, säger Martin Karlsson i ett pressmeddelande.

Läs även detta:

Besked: Nya riktlinjer för tävlingsfiske efter gädda

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta