Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Bara en öring. Håll koll på de nya fiskereglerna längs Norrlandskusten. Foto: Magnus Pålsson
En öring och tre gäddor – här är de nya fiskereglerna

Minimimått, maximimått och fångstbegränsningar. Nu införs de nya reglerna för fiske längs kuststräckan mellan Västernorrland och norra Uppsala län – och här nedan får du veta vad som gäller.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som tillsammans med länsstyrelserna i Västernorrland, Gävleborg och Uppsala beslutat om de nya reglerna som gäller från 1 september. Även om det innebär en del förändringar för både sportfiskare och yrkesfiskare så ska det gynna alla parter på sikt. Målet är att fisket från och med nu ska bedrivas på ett hållbart sätt och stärka de pressade bestånden av öring, sik, gös och gädda.

Reglerna innebär exempelvis att nätfiske mellan 1 september–10 juni endast är tillåtet på djupare vatten än tre meter. Dessutom kommer nätfiske på samtliga djup vara förbjudet under tiden 15 oktober till och med 30 november.

Det införs också en höjning av minimimåttet för öring till 50 centimeter, i stället för tidigare minimimåttet på 40 centimeter. Även minimåttet för gös höjs från 40 centimeter till 45 centimeter, med ett maximimått på 60 centimeter. Man får också behålla tre fiskar av den sammanlagda fångsten av gädda och gös, detta för att ytterligare stärka gös- och gäddbestånden och minimera fiskedödligheten.

Dessutom inför HaV en fångstbegränsning så att det i fisket med handredskap och ryssjor blir tillåtet att fånga och behålla högst en vild öring per person och dag.

Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten, förklarar varför det behövs nya regler:

– Fritidsfisket är det dominerande fisket på berörd kuststräcka och står för 75-98 procent av fångsterna gös, gädda, öring och sik. Dödligheten med mängdfångande redskap för sik och öring står för mellan 82–98 procent av den totala dödligheten från fritidsfisket. För arter som gädda och gös kan vi istället konstatera att det är handredskapsfisket som står för den största andelen av dödligheten från fritidsfisket, säger Martin Karlsson i ett pressmeddelande.

Läs även detta:

Besked: Nya riktlinjer för tävlingsfiske efter gädda

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta