En tjuvtitt i mästarens beteslåda: Mikko Seppänen

Vad har Mikko Seppänen längst ut på tafsen för att lura de stora gäddorna? Jo bland annat Rapala Super Shadow Rap. Foto: Privat

Varför lyckas vissa fånga mer fisk än andra – och dessutom när det gäller som allra mest? Vi påstår att det inte bara handlar om tur. Det handlar minst lika mycket om erfarenhet, hängivenhet och kunskapstörst. Fiskejournalen har frågat en av landets mest framgångsrika tävlingsfiskare vilket som är dennes triumfkort – och ber honom glänta på sin betesbox och visa hemligheterna. 

En mästares betesbox.

Det handlar alltså om Mikko Seppänen, mästare i både Perch Fight och Pikefight med mera, med mera. 
En given fråga är förstås vilket bete han använder mest frekvent?
– Just det här med favoritbeten är någonting som ständigt förändras i mitt fiske. Nya beten kommer och går och hur man fiskat på ett bete sista tiden styr ofta vad som är nummer 1 för tillfället. Men tänker jag till vilket bete som hängt mest i linändan sista åren så är det en Rapala X-Rap Peto, gärna i kombination med en Storm RIP Adapter och RIP-vikter, så jag kan styra djupgåendet på betet samt inspinningshastighet.

Men tänker jag till vilket bete som hängt mest i linändan sista åren så är det en Rapala X-Rap Peto

Favoritbetet som får mest tid ska ju ha några egenskaper som exempelvis att det är mångsidigt och passar väldigt många situationer och typer av fiske. Det ska gärna vara ett bete som funkar året runt från kallt till varmt vatten samt fiska bra både djupt som grunt och från de långsammaste hastigheterna till att tåla sommarsnabbt fiske då tempot ofta är högt, vilket gäddorna gillar. Peton klarar dessa uppgifter galant och är därför en riktig arbetshäst i min uppsättning.

Vad plockar du fram om det är extra trögt?
– När fisken verkligen inte vill, men jag tycker mig har lokaliserat ett område som håller den fisken jag verkligen vill fånga, så hamnar jag egentligen vid ett vägskäl. Det finns två vägar att gå här lite beroende på omständigheter som årstid, rådande väder, magkänsla, rutin med mera som jag inte går in djupare på här. Men den ena stilen är att dra ner tempot ordentligt och fiska sakta med beten med sävlig gång, gärna bottennära med täta spinnstopp. Då faller ofta mitt val på att med tålamod nöta området gång på gång med en sakta fiskad Storm T-Bone Shad i 18 cm eller 23 cm. Ett sävligt bete som utgör en slags bas i gäddfisket.

Då faller ofta mitt val på att med tålamod nöta området gång på gång med en sakta fiskad Storm T-Bone Shad i 18 cm eller 23 cm


Den andra vägen att gå är att väcka liv i tröga gäddor och då pratar vi om mycket snabb och aggressiv presentation. Här blir det ofta en Storm Knockr Minnow med en rejäl rasselkammare i metall samt hårt kickande paddel som sänder ut massa vibrationer. Jag turbovevar betet 3–5 meter åt gången följt av ett längre spinnstopp, och det här har räddat många ”omöjliga” dagar. Men här kommer även ett spinnerbait till sin rätta. Ett bete förknippat med sommarfiske efter aggressiva och huggvilliga gäddor men som faktiskt också ofta är det enda betet som funkar när inget annat går. Så jag har lite svårt att bara välja ett bete då fiske inte är så enkelt. Men har jag dessa tre beten med mig på tröga pass och misslyckas ändå så kan jag känna att det finns inte så himla mycket mer jag kan göra än att börja laborera med downsizing som shadar på 10-14 cm, små skeddrag eller ledade vobblers på 12-15 cm.

Köp Rapala X-rap Peto i Fiskejournalens butik

Vad använder du om fisken är igång på riktigt och du vill fiska snabbt och effektivt?
– När fisken verkligen är på och så där lite extra enkel att lura till hugg så finns det en uppsjö med beten som fungerar. Här handlar det mindre om vilket bete jag tror de kommer hugga på då de förmodligen klipper i på det mesta, utan strategin blir istället vilket bete kan jag täcka mest yta genom med minsta möjliga trassel, ett bete som tål att fiskas med snabb drift på båten och gärna beten som kastar långt och under kastet smidigt kan reglera djupet med för att följa kuperad terräng. Står jag ankrad på grunt vatten där båten är still samt ytorna är stora, som exempelvis en större gräsbevuxen vik, så väljer jag en turbojerkad Rapala X-Rap Haku eller tokvevad RIP Spinnerbait alternativt Storm Knockr Minnow. Tre helt olika beten som alla går fiska snabbt och gör mycket reklam för sig. Är ytan mindre och kastlängderna inte avgörande utan det är mer precisionsfiske så tar jag ofta fram en ledad Rapala X-Rap Jointed Shad 13cm, ett ypperligt mindre bete som ofta överraskar med stor fisk.
Till driftfiske, där man ställer upp hastigheten högt på elmotorn, så vill jag ha ”kasta-veva-beten” som tål hög fart. Vid grunt fiske blir det gärna då en Rapala X-Rap Peto eller RIP Spinnerbait. Är bottentopografin kuperad med varierande djup tar jag gärna en Knockr Minnow som jag kan låta sjunka ner vid djupa fläckar samt veva upp över grunda flak.
Snabbt fiske för att täcka ytor på djupt vatten blir det en Storm T-Bone Shad 18cm med 50-100 grams jiggskalle för att snabbt få ner på önskat djup, långa kast samt möjlighet att slippa linbåge vid driftfiske.En notis är att denna tankegång och strategi är utifrån tanken att hinna landa många fiskar på en dag, lite tävlingstänk. Går jag däremot efter enbart en stor fisk under heta förutsättningar så drar jag ner tempot och fiskar varje het fläck mer noggrant, men betena kan gott vara de samma!

Vilket är ditt triumfkort?
– Jag har många triumfkort där rådande förutsättningar helt avgör vilket bete som har mitt allra högsta förtroende. Men utan att djupdyka i frågan så väljer jag att nämna ett bete som syns lite men som förtjänar sin plats i varje låda. Det är Rapala X-Rap Jointed Minnow 13cm. Ett lite mindre ledat bete som fiskar relativt grunt. Betet går att fiska både sakta och fort och överraskar ofta med storleken på gädda den fångar och har räddat otroligt många pass för mig. Även till djupare fiske funkar den utmärkt med en RIP Adapter med 15 grams bly och räkna-ner-metoden. Även en favorit till riktat spinnfiske till gös! I trögt och kyligt förleksfiske kan en egenviktad Rapala Super Shad Rap också vara ett ess att dra fram, men nu skulle jag försöka hålla mig till ett triumfkort så jag lämnar det där.

Köp T-bone shad i Fiskejournalens butik

Vilket bete börjar du oftast dagen med?
– I mitt privata fiske, som oftast bedrivs på djupare vatten än 5 meter, så startar dagen ofta med en Storm T-Bone Shad 23cm med lämplig vikt för området. En bas i allt gäddfiske och ofta behöver jag inte byta bete under dagen utan kan i praktiken fiska bra på det från morgon till kväll. Bara justera farten efter huggperioder. Besöker jag däremot grundare områden så börjar jag ofta med ett jerkbait och då har det sista tiden handlat om X-Rap Haku från Rapala eller ett RIP Spinnerbait.

Vad är det första du spanar efter i omgivningen när du bestämmer dig för ett bete?
– I vatten jag kan väl så går man på rutin. Vad har funkat förut i dessa områden med dessa förutsättningar? På obekanta områden så bestäms mitt betesval i huvudsak av följande faktorer: Områdets djup, inspinningshastighet, båtens hastighet, biotop, strömmar i vattnet samt vilket humör jag gissar fisken är på. Ofta är det så att man tänker på vilket bete vill gäddan ta, medan jag tycker att man ska tänka på att beten är verktyg. Du kan göra jobbet med flera verktyg men det finns de verktyg som verkligen är anpassade för jobbet så du blir klar för dagen så snabbt som möjligt. Till exempel kan du fiska bra på ett långsamt sjunkande bete på djupt vatten en aktiv dag men hinner kanske göra 20 kast per timme, medan ett rejält blyat bete hinner göra 35 kast per timme och därmed fånga fler fiskar.
Det här handlar om att bryta ner vattnet. Det första jag tittar på så klart är den stora bilden. Är jag ute i sjöns djupa baljor och fiskar kanter och grynnor eller är jag på väg in i de grunda delarna? Redan där har jag skalat ner antalet beten rejält. Sedan studerar jag området, är det till exempel stora växtbälten så kommer jag förmodligen drifta mycket och fiska nära ytan och då är jag nere på 3–4 typer av beten. Och så översätter jag mitt fiske till samtliga situationer.

Kan du lista dina fem favoritbeten för gädda?
Dessa frågor är alltid svåra då fem beten inte är mycket, men fem beten jag ALLTID har i båten är:
1. Storm T-Bone Shad
2. Rapala X-Rap Peto 18cm
3. Rapala X-Rap Jointed Shad 13cm
4. Rapala X-Rap Haku
5. Storm RIP Spinnerbait

Publicerad: 29 June 2020
Av: sponsrad

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Savage Gear Browser V2 haspelspö 8'6" 0.5-50 g
Rek. 4349 kr 1999 kr
Savage Gear Browser V2 haspelspö 8'6" -100 g
Rek. 4349 kr 1999 kr
Savage Gear Digi Scale large 0-30 kg
Rek. 479 kr 349 kr
PENN Sargus SG II haspelrulle
Rek. 1179 kr Fr. 998 kr Du sparar: