Just nu:
Annons

Drömpraktik bland miljonkarpar

Andreas Arvidsson går tredje året på Forshagaakademin.

Gymnasieeleven Andreas Arvidssson på Sportfiskaakademin har haft en drömpraktik i Japan. Här har han vistats bland färgglada koi-karpar, fiskar värda upp till en miljon.

Andreas har länge fascinerats av Japan och japansk kultur. När möjligheten att göra praktik på en koi-karpodling i Okayama dök upp, var det en chans han inte kunde missa.
– Jag är väldigt intresserad av fiskbiologi, så det passade mig perfekt, säger Andreas.Koikarpen med dess olika färgmönster är näst intill heliga fiskar i Japan och kan betinga stora summor, om färgteckningen är rätt. Det var inte utan att Andreas blev nervös ibland att han skulle tappa eller skada någon av de värdefulla fiskarna.

Koi-avel en konstart

Som praktikant fick Andreas bland annat hjälpa till med att skrubba bassänger, spola filter samt flytta och mata fiskarna. Själva avelsarbetet, som att lära sig att sortera ut rätt fiskar är en kvalificerad konst.
– Det kan ta fem-tio år att lära sig detta, säger Andreas.
– Det gäller att direkt kunna se om ynglet kan bli en kvalitetsfisk. Varje missad kvalitetsfisk kan vara en stor förlust, medan varje dåligt exemplar som inte sorteras bort, blir en extra kostnad.

Det är en omsorgsfull process att få fram de vackraste fiskarna.

Gillar Japan
Andreas bodde hos fiskodlarens familj och fick på så sätt även inblick i den japanska vardagen. Han lyckades dessutom snappa upp så mycket japanska att han förstod det mesta av de instruktioner han fick.
– Om det blir koikarapar jag vill hålla på med i framtiden, det vet jag inte, men jag vill definitivt tillbaka till Japan. Jag trivdes jättebra!

En praktexemplar av koikarp.