Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Enorma vattenmängder drar fram i västra Jämtland, och det finns snö kvar i fjällen. Här en bild från Tännforsen. Foto: Malin Bergman
Enorma väggen av vatten försenar fiskesäsongen

Nu är den här – och det med besked. Vårfloden i södra Norrland slår till med sådan kraft att fiskesäsongen helt enkelt får skjutas fram på flera håll.

Fiskejournalen intervjuade för en tid sedan Stig Torniainen i Järpen som spådde en sen och kraftig vårflod. Med facit i hand kan vi ge honom helt rätt. I västra Jämtland är det översvämningar på flera håll just nu, med ett av de högsta flödena på 100 år. Åreälven, den övre delen av Indalsälven, trycker just nu fram med mellan 550–600 kubikmeter vatten i sekunden. Rekordet för de senaste 20 åren är slaget med stor marginal, och folk har vallfärdat till välkända Tännforsen och Ristafallet för att beskåda skådespelet.

Detta innebär såklart även att fisket påverkas. Att flugfiska är inte att tänka på under dessa omständigheter, utan vattnet bör ned till runt 100 kubikmeter innan det går att vada.

Även i Hårkan och Långan är det mycket mer vatten än normalt, och nivåerna bör sjunka med omkring 75 procent innan vadning är att tänka på. Mycket talar för att kulmen har varit och att det vänder nedåt, men vi uppmanar alla som tänkt att fiska i regionen att hålla koll på Vattenregleringsföretagens hemsida.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta