Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Robert Westin
Eric Meronen med 1927 gram abborre. Foto Privat.
Eric Meronen drog stor abborre

Kalmarsund är känt för att stundtals leverera otroliga abborrefångster. Detta fick Eric Meronen erfara under ett pass midsommardagen.

Lördagen den 20 juni, midsommardagen, var många svenskar hemma för att fira den annalkande semestern. Inte Eric Meronen. Den göteborgsfödda Kalmarbon begav sig till Kalmarsund för att jaga dom storvuxna abborrarna som befinner sig där.

Eric burkar blanda sitt landfiske med olika betestyper, men denna dag så valde han att knyta på en jigg. Ungefär när vid 18:00 så kände Eric en rejäl böj i spöt. Han upptäckte snabbt att en stor abborre har sugit i sig jiggen.

Efter en spännande kamp kunde Eric landa en riktigt stor abborre som drog vågen till fina 1927 gram.

– Jag vart helt skakig, kunde knapp sätta sig ner efter att abborren var landad, säger Eric till Fiskejournalen.

Erics tidigare rekord lydde 970 gram. Detta innebär att han putsade sitt personbästa med nästan 1 kilogram.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta