Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nu går det att anmäla sig till gäddtävlingen Motor Marin Pike Open. Foto: Motor Marin
EU-förslag kan bli dråpslag för svenska fritidsfiskare

EU-ländernas förhandlingar kring fiskekontroller kan mynna ut i ett dråpslag för många sportfiskare. Förslaget är nämligen obligatorisk registrering av alla fiskare och båtar längs kusterna.

Just nu förhandlar EU-länderna om nya regler för att hålla koll på fisket, och denna gång omfattas även fritidsfisket i hav och längs kuster. Redan 2018 lades det fram ett förslag i EU-kommissionen att medlemsstaterna skulle bli skyldiga att ha ”ett system för kontroll av deltagare i fritidsfiske”, och att samla in information om fångsterna. Detta kan nu bli verklighet, och således omfatta alla sportfiskare som använder båt längs svenska kusten.

Även registrering av fartyg som används för fiske av arter som EU aktivt försöka rädda med bevarandeåtgärder föreslås. Dit hör bland annat torsk i Östersjön, enligt uppgifter till SVT.

Förslaget möttes genast av kritik från sportfiskare, som tror att förslaget blir omöjligt att genomföra praktiskt.

– De förstår inte hur många i Sverige som äger en liten båt och går ut och fiskar. Som lagförslaget är skrivet just nu skulle det innebära att om jag paddlar ut i kajak och fångar en torsk, så skulle jag behöva registrera min kajak, säger Glenn Douglas Sportfiskarna till SVT.

Det bör dock noteras att Sveriges ståndpunkt i de pågående förhandlingarna är att EU bara ska reglera fritidsfiske i undantagsfall.

”När det gäller förslag om fritidsfisket motsätter sig regeringen generella bestämmelser för fritidsfisket på EU-nivå, eftersom förvaltning av fritidsfisket i första hand är varje medlemsstats ansvar”, skriver Simon Andersson, pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett mejl till TT.

Läs även denna nyhet:

Farhåga: Färre stora svenska fiskar i framtiden?

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta