EU-kommissionen vill se förbud mot ålfisket i Östersjön

2007 infördes ett svenskt förbud mot fritidsfiske efter ål och 2012 förbjöds allt ålfiske på västkusten. Kommer den hotade arten nu också att fredas från yrkesfiske i Östersjön? Foto: Kustbevakningen

Ålen är akut hotad men får ändå fiskas i Östersjön. Det upprör många och nu har EU-kommissionen föreslagit att allt ålfiske i Östersjön förbjuds.

Ålen lever minst sagt farofyllda liv. De föds i Sargassohavet och ynglen förs med strömmar till Europa. De som inte äts upp i havet går ofta turbindöden till mötes när kraftverk ska passeras under vandringar i sötvatten. De fåtal som lyckas återvända till havet har en sista farofylld passage att klara av innan lekvandringen till Sargassohavet kan starta – den förbi yrkesfiskarnas ryssjor.
Men det hindret kan alltså vara på väg att försvinna. EU-kommissionen går nämligen på ICES linje och vill se ett förbud mot fortsatt yrkesfiske i Östersjön. Om förslaget verkställs mister 147 svenska yrkesfiskare sina tillstånd, vilket sannolikt skulle ge det hotade ålbeståndet en välbehövlig chans till återhämtning. Att de drabbade yrkesfiskarna tycker att förslaget är dåligt är föga förvånande. Inte heller överraskas man av att WWF – som i 15 år har gett ålen rött ljus och därmed avrått från konsumtion – är av motsatt uppfattning.
– Vi välkomnar det här förslaget för att ålen är en akut hotad art och under tio års tid har vi arbetat med de här planerna, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF, i en intervju med SR.

EU-kommissionens förslag gäller för 2018, men Inger Näslund hoppas att ett förbud skulle kunna förlängas och utökas.
– Det är för kort tid och för begränsat område. Det ska inte gälla Östersjön utan hela Europa, säger hon till SR.

Läs mer och hör inslaget här.

Hans Hällman

Publicerad: 30 August 2017
Av: Hans Hällman