Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Mathias Arnham
Få en gratis tidning

Rösta fram bästa premien och få en tidning! Foto: Mathias Larsson

Rösta fram bästa premien och få en tidning! Foto: Mathias Larsson

Fiskejournalen vill veta vad du gillar. Som tack för hjälpen får du en gratis tidning hem i brevlådan.
Läsning ska löna sig. Därför vill vi skicka med en premie till alla som tecknar en ny prenumeration, men vi behöver hjälp att välja. Vilken present är bäst?
Är du sugen på ett par Myran-spinnare med utbytbara skedar, eller ett gäddbete från Herky Jerky? En fräck fällkniv eller en skön buff? Föredrar du kanske en uppsättning flugor?
Vi har ett antal fina prylar att välja mellan, allt du behöver göra är att betygssätta dem. Ta en minut och fyll i vårt formulär, så skickar vi ett nummer av Fiskejournalen som tack. Om du redan är prenumerant får du ett gratis bonusnummer i stället.
Klicka här för att komma till omröstningen!

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta