Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Var finns det abborre – och var kan jag ta med båten? Det svarar Fiskekartan.se på. Foto: Anders Lundin
Få koll med fiskekartan – nu ännu vassare

Satsningen på den rikstäckande Fiskekartan.se har både varit lyckad och uppskattad. Nu meddelar länsstyrelsen att den har blivit ännu vassare.

Det var förra våren som Fiskekartan.se lanserades. Kort sagt handlar det om Länsstyrelsernas register över landets fiskevårdsområden, och genom en knapptryckning får användaren information om fiskarter, fiskekortsförsäljning och om det finns båtramp.

Från och med maj finns fiskekartans information också tillgänglig via karttjänster. Det innebär bland annat att information i kartan kan användas av till exempel kommuner som vill sprida information om fiske.

– Det bästa med den här lösningen är att när fiskevårdsområden uppdaterar sin information i fiskekartan så kommer alla som nyttjar karttjänsterna att få den uppdaterade informationen direkt. Det gör det också extra viktigt för fiskevårdsområdena att hålla informationen i fiskekartan uppdaterad, säger Adam Johansson, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Han hälsar att det finns flera sätt att dela informationen från fiskekartan. De två första sätten gör att informationen uppdateras automatiskt.
WMS-tjänster eller REST-api.
Bädda in fiskekartan i egen webbsida.
Nedladdningsbara skikt.

Mer information återfinns här!

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta