Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Får inte jaga tjuvfiskare med starkare motorer

Det verkar som att tillsynsmännen i sjön Yngern får fortsätta att befinna sig på efterkälken. De får nämligen inte lov att använda sig av starkare motorer för att hinna ikapp misstänkta tjuvfiskare.

I den populära fiskesjön Yngern, som ligger i Södermanland, får man inte använda sig av starkare båtmotorer än åtta hästkrafter. Men för att komma tillrätta med problemet kring tjuvfiske så har Sportfiskarna ansökt om dispens att få använda starkare motorer. Det har förekommit både nätfiske och trolling, skriver Länstidningen i Södertälje, och det händer att dessa brottslingar också struntar i den högsta tillåtna motorstyrkan och använder större motorer, vilket gör att tillsynsmännen hamnar på efterkälken.

Miljökontoret på Södertälje säger dock nej till Sportfiskarnas önskan. De hänvisar till sjöns höga naturvärden, vilket gör att den klassas som riksintresse för naturvård, och starkare motorer kan hota dessa värden menar kontoret.

Södertälje kommun anser i stället att båttrafiken snarare borde begränsas i Yngern, och ett förslag från både dem och Nykvarns kommun har varit att förbjuda alla motorer som drivs med fossila bränslen. Att då tillåta starkare motorer vore att gå i motsatt riktning, konstaterar de.

Missa inte våra tips för att fånga storgäddan:

https://www.fiskejournalen.se/sa-ismetar-du-storgaddan-10-heta-tips/

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta