Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Forskare kan ha upptäckt fästingens värsta fiende.
Fästingdödande stekel kan vara fiskarens nya vän

Steklar i olika mönster är givna i många flugfiskares askar. Nu kan det visa sig att en väldigt speciell stekel hjälper till att göra utevistelsen trevligare – eftersom den dödar fästingar.

Finska forskare vid Åbo universitet har nämligen hittat en parasitstekel – som dödar fästingar. Nu har de till och med börjat drömma om att odla fram den speciella stekeln.

Upptäckten gjordes när de satte upp insektsfällor på ön Själö i Åbolands skärgård, och lyckades fånga den sällsynta parasitstekeln Ixodiphagus hookeri.

Detta är en av fästingens få naturliga fiender och utgör ett stort hot mot dem. Parasitstekeln hindrar nämligen fästingen från att föröka sig, rapporterar bland annat Land.se

Parasiten lägger sina ägg i fästingens larver eller i nymfer, som kläcks efter att fästingen har sugit i sig blod. Därefter äter stekeln upp fästinglarverna eller nymferna innan de hunnit utvecklas till vuxna fästingar.

Jani Sormunen, en av forskarna, vet inte om deras upptäckt på Själö var en engångsföreteelse eller om det finns en liten population där.

– I Frankrike och även Tyskland och Nederländerna är den mer vanligt förekommande, med inte alls i Norden. De har hittats en enda gång på 1950-talet i Finland. Men så har ingen riktig forskning kring den bedrivits heller förrän nu, konstaterar Jani som understryker att det behövs mer forskning kring den aktuella stekeln.

Läs fler nyheter från våra grannländer:

Upprorsstämning: Får dumpa gruvavfall i laxfjord

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta