Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Ny forskning visar att det finns Individuella variationer i mörtars beteendemönster och att dumdristighet kan straffa sig. Foto: Tobias Dahlin
Fega mörtar lever längre

Djärvhet kan kosta livet. I alla fall om man är mört och lever i en sjö full av skarvar. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

I studien undersökte forskarna individuella skillnader i mörtars djärvhet. Infångade mörtar omslöts av en låda och de som vågade sig ut klassades som djärvare än dem som stannade kvar. Fiskarna försågs därefter med var sitt mikrochip och släpptes ut i Krankesjön utanför Lund. Två år senare samlades en del av mikrochipsen in från skarvarnas rastplatser där de kräkts upp. Resultatet visade att djärva mörtar löper dubbelt så stor risk att bli uppätna.

Resultatet visade att djärva mörtar löper dubbelt så stor risk att bli uppätna

– Det lönar sig inte att vara dumdristig. De är mer aktiva och är ute och simmar mer, och riskerar då att bli uppätna, förklarar Christer Brönmark vid Lunds universitet i ett inslag från SR.

Däremot kan det förekomma situationer då det är gynnsamt att vara våghalsig. Om det finns få rovdjur kan aktiva fiskar finna mer mat och kanske rent av få lättare att para sig.

Lyssna på Vetenskapsradions inslag här.

Läs en publikation om studien här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta