Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Mattias Epperlein är av de få gäddfiskare som har lyckats med bedriften att kvala in i 130-klubben. Här nedan kan du se filmen på när han återutsätter sin vackra påskgädda.
FILM: Återutsättning av 132 centimeter gädda

Mattias Epperleins långa påskgädda har du säkerligen redan läst om men har du sätt filmen på återutsättningen?
Det är inte varje dag vi har fördelen att rapportera om gäddor i den här kalibern. 132 centimeter måste vi säga är lite av en bragd och det är endast ett fåtal fiskar som når upp till den här längden. Skulle man lyckas bedriften att fånga en stor gädda så är det bra att veta att de stora individerna är mycket viktiga för beståndet. Gör man bara rätt så är det inga som helst problem att sätta tillbaka dem efter fångst. Varsam hantering, långskaftad tång och en nerblött ”fiskmatta” är A och O för att lyckas med återutsättningen.

bra att veta att de stora individerna är mycket viktiga för beståndet…

Här ser du Mattias Epperleins 132-centimetersfisk glida tillbaka ner mot det svarta djupet.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta