Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Inventering i en västsvensk bäck. Bild: Tellis Katsogiannos
Fin liten film om fiskevård

Fiskevårdsnätverket Göteborg gör stora insatser för att havsöringen ska kunna leka i närområdets vatten. Nu har Telis Katsogiannos klippt ihop en kort film som visar hur det kan se ut när det arbetas i bäckarna.

Biotopvård är viktigt för havsöringens lek och utförs inte sällan av riktiga eldsjälar. Sådana finns det gott om i Fiskevårdsnätverket Göteborg och Tellis film ger en inblick i vad insamlade pengar kan gå till.

”Alla som älskar havsöringen borde på ett eller annat sätt stötta denna fantastiska verksamhet”

– Sedan några år tillbaka har jag försökt stötta den lokala fiskevården så mycket jag kan ekonomiskt med mässan Havsöringens dag samt genom sponsring. Tyvärr hinner jag personligen inte vara med så mycket rent praktiskt som hjältarna i nätverket. I sensomras pratade jag med Patrik Ohlsson och folket i nätverket om att jag gärna ville hjälpa till mer med reklam och jag ville göra en film om deras fantastiska arbete. Sagt och gjort så träffades vi några gånger i höstas där jag filmade och hjälpte till. Alla som älskar havsöringen borde på ett eller annat sätt stötta denna fantastiska verksamhet, hälsar Tellis.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/tellis.katsogiannos/videos/10159708070905328/”]

 

Snart rullar det in nya kronor på fiskevårdskontot. I morgon är det dags för Barfly i Göteborg och i slutet av månaden firas Havsöringens dag. Därefter går Sea Trout Open av stapeln den 7-8 april.

Andra sätt att stötta Fiskevårdsnätverket Göteborg kan du läsa om här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta