Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fina Fisken – en saga för barn

Många fiskeintresserade föräldrar, börjar gärna tidigt med att försöka få barnen intresserade. Klokt eller inte? Det visar sig.


Många fiskeintresserade föräldrar, börjar gärna tidigt med att försöka få barnen intresserade. Klokt eller inte? Det visar sig.

Undervattenssagan Fina fisken är trevlig läsning för både föräldrar och barn. Berättelsen utspelar sig i en färgglad fiskvärld tillsamman med Gösta gös, Abdul Abborre , Siri sik och Flora forell.
Författaren Anna Bergholz och illustratören Emmalill Frank har valt fiskarnas värld som spelplats. Men fiskarnas problem med kompisar och mobbing känns väl igen där Flora forell blir retad för sina fula fläckar.
Denna dag där berättelsen startar, ska alla fiskar iväg på skolutflykt till en grotta. Inte helt otippat stöter karaktärerna på fiskare som vill fånga dem. Hur det går? Ja, det är bara att läsa den spännande berättelsen i ”Fina fisken”, utgiven på Kikkuli förlag.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta