Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Elias Nordqvist med en ståtlig gädda från sommarens upplaga av Artjakten.
Fina gäddor i Artjakten

Några riktigt fina gäddor har rapporterats in till sommarens roligaste tävling för barn – Artjakten!

Vi har kommit en vecka in i juli månad och totalt har 835 fiskar rapporterats in i Artjakten. Några riktigt häftiga fångster har inkommit, bland annat ett par mycket fina gäddor som fångats av barn.

Bilden ovan visar ett fint personbästa som Elias Nordqvist från Åshammar fångade i en liten sjö utanför Gävle.

En annan mycket lång men ganska mager gädda fångades av blott 5-åriga Alfred Johansson och kan beskådas här.
Kan denna gammelgädda bli sommarens fisk?

Ett 60-tal fantastiskt fina Hi-Lo wobblers från Abu Garcia återstår att vinna för de nästkommande barn som rapporterar in minst en fisk som fångats under sommaren. Men alla barn som deltar i Artjakten är vinnare och de som rapporterar in fiskar efter att 300 barn redan rapporterat in, får en mycket fin multiwear buff från Sportfiskarna.

Här anmäler du din fisk!

Hans Lindqwist

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta