Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Fiska bort fosforn

Att fiska upp vitfiskar som mört och braxen är det överlägset billigaste sättet att fånga upp näringsämnen ur havet. Det fick finska yrkesfiskare lära sig på ett seminarium i Österbotten.
Våra övergödda hav och sjöar håller alltför stora mängder av vissa fiskarter. Den ekologiska balansen är kraftigt rubbad och för att återställa den krävs i vissa fall att man fiskar bort stora mängder vitfisk. Så har till exempel skett i skånska Ringsjöarna och Finjasjön.
I Finland har man på allvar börjat diskutera möjligheterna att få bort näringsämnen ur havet genom att ta upp stora mängder fisk. Enligt Orian Bondestam, tjänsteman vid finska jordbruksdepartementet, finns det inget billigare sätt att få upp näringsämnen. Med fiske får man upp ett ton fosfor för 50 000 euro. Att åstadkomma motsvarande genom åtgärden i jordbruket eller via reningsverk kostar runt en miljon euro per ton. Därför kommer den finska staten att satsa 1,2 miljoner euro på reduktionsfiske, rapporterar YLE.

Att reduktionsfiska kallas ibland för att fiska bort skräpfisk. Riktigt den inställningen har inte finländarna, där man i stället prövat att mala fiskfärs av vitfisken och tillverka ”braxenbiffar”.
Svenne Andersson

I många vatten finns det alltför stora mängder mört och det kan vara en ren miljöåtgärd att reduktionsfiska.


Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta