Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige
Eric Thunberg med sin senaste 2-kilosabborre. Foto: Privat
Fiska hårt och fort – Thunbergs tips för sensommarborre

Att vi långsamt ror mot höst betyder inte att abborrfisket sjunger på sista versen. Sensommaren och hösten är tvärtom en högtid i jakten på de randiga krigarna, och med rätt taktik kan det bli årets roligaste fiske.

Eric Thunberg med sin senaste 2-kilosabborre. Foto: Privat

Eric Thunberg från Kalmar tillhör landets flitigaste abborrfiskare, och Fiskejournalen ber honom om sina tre bästa tips för sensommarborre. Noteras bör att Eric redan har varit med och landat fem stycken 2-kilosabborrar i år, varav den magnifika fisken på bilden är den senaste i raden, och hans egna andra.

Annons

– Denna är nog faktiskt den jag rankar högst, det är något magiskt med en sommartvåa, konstaterar han och berättar hur det gick till.

– Jag valde att testa ett gräsflak där jag sett några häftiga ekon på Structurescan ett par gånger, djupet är cirka 2,5 meter och gräset växer till 1, 5meter ungefär. Fiskade rappt över gräset med en Renzshadperch riggat på ett chatterbait med korta vevstopp, fisken tog precis efter ett vevstopp. Kändes direkt att de var en bättre fisk i mothugget, men det var inte förrän vi hade handlandat den som vi faktiskt såg hur stor den var. Vågen pressades till 2040 gram och den var 51 centimeter lång.

Här följer Eric Thunbergs tre bästa tips till dem som jagar storabborre på sensommaren:

1) Gräs och struktur, väldigt ofta hittar vi våra abborrar vid gräskanter eller stenbranter, hård botten är aldrig att underskatta!

2) Fiska fort, våga fiska rappa beten! Haft kalasbra på spinnarblad som man fäster i jiggen som jag bara vevar hem långt in på hösten.

3) Laborera med olika metoder, ena stunden kan det vara stekhett med jiggskalle, nästa texas eller crank och så vidare. Vet man att man fiskar där det finns fisk så är det bara att byta teknik till man knäcker koden!

Vinn en hel abborrutrustning

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta