Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Udda fångst. Fiskgjusen kunde snabbt befrias och flyga vidare. Foto: Christian Jönsson
Fiskade gädda – fick en fiskgjuse

Christian Jönsson fick en minst sagt spektakulär bifångst i går, då han kvalade i gäddtävlingen Sportfish Masters. En fiskgjuse hade länge visat intresse för hans ytfiskade gäddjigg och till slut kom attacken. Den stora rovfågeln lät sig befrias i båten och kom inte till skada.

Den märkliga incidenten utspelade sig på Ringsjön utanför Malmö, där många båtar kvalade i Sportfish Masters.
Christian Jönsson fiskade med en Pig Shad Jr som alltså triggade rovfågeln till attack.

”Den fick tag i beten och det blev lite panik i båten”

– Den fick tag i beten och det blev lite panik i båten. Fågeln landade i vattnet och vi åkte fram för att ta upp den. Vi trodde att den skulle vara arg och svår att hantera, men den var faktisk riktigt snäll. Det verkade precis som att den visste att vi ville hjälpa till. Inga krokar hade fastnat utan linan hade bara snott sig runt foten. När den var fri så vilade den i båten i någon minut innan den flög iväg. Det var verkligen en häftig upplevelse, hälsar Christian Jönsson.

”Det var verkligen en häftig upplevelse”

Hur gick det i själva tävlingen då? Jodå, det var inte bara fiskgjusen som visade intresse för båtens beten. Gäddorna var också på hugget och Christian och hans team kom på fjärde plats.

I dag fortsätter kvalet på Ringsjön. Låt oss se om fågeln kan hålla klorna borta.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta