Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Udda fångst. Fiskgjusen kunde snabbt befrias och flyga vidare. Foto: Christian Jönsson
Fiskade gädda – fick en fiskgjuse

Christian Jönsson fick en minst sagt spektakulär bifångst i går, då han kvalade i gäddtävlingen Sportfish Masters. En fiskgjuse hade länge visat intresse för hans ytfiskade gäddjigg och till slut kom attacken. Den stora rovfågeln lät sig befrias i båten och kom inte till skada.

Den märkliga incidenten utspelade sig på Ringsjön utanför Malmö, där många båtar kvalade i Sportfish Masters.
Christian Jönsson fiskade med en Pig Shad Jr som alltså triggade rovfågeln till attack.

”Den fick tag i beten och det blev lite panik i båten”

– Den fick tag i beten och det blev lite panik i båten. Fågeln landade i vattnet och vi åkte fram för att ta upp den. Vi trodde att den skulle vara arg och svår att hantera, men den var faktisk riktigt snäll. Det verkade precis som att den visste att vi ville hjälpa till. Inga krokar hade fastnat utan linan hade bara snott sig runt foten. När den var fri så vilade den i båten i någon minut innan den flög iväg. Det var verkligen en häftig upplevelse, hälsar Christian Jönsson.

”Det var verkligen en häftig upplevelse”

Hur gick det i själva tävlingen då? Jodå, det var inte bara fiskgjusen som visade intresse för båtens beten. Gäddorna var också på hugget och Christian och hans team kom på fjärde plats.

I dag fortsätter kvalet på Ringsjön. Låt oss se om fågeln kan hålla klorna borta.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta