Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Tommy Ruste kunde inte bara glädja sig åt en ovanlig bifångst - den var dessutom rekordstor! Foto: Åsmund Sandvik
Fiskade haj – fick rekordstor skoläst

Måndagens håkäringssatsning lär bli svår att glömma för Tommy Ruste. Ändå blev han utan haj, men en rekordstor skoläst fick mungiporna att peka uppåt.

När Tommy Ruste skickade ner sitt tackel en halv kilometer ner i Trongfjordens kolsvarta vatten var siktet inställt på grov håkäring. Men huggen i djupet kan komma från många olika arter och för säkerhets skull hade den grova kroken fått sällskap av en betydligt mindre.
Det visade sig vara en bra idé. En mindre fisk – som länge antogs vara en lubb – möttes av jubel när den till slut bröt ytan. Tommy och hans kompis Åsmund Sandvik såg direkt att det var en skoläst som frestats till hugg – och att det var fråga om ett sällsynt stort exemplar!

Annons

Foto: Åsmund Sandvik

Vågen ombord visade 3,36 kilo vilket vida överträffade det gällande norgerekordet på 2,406 gram – och världsrekordet med ännu mer. Vägningen i land gav en vikt på 3,332 och därmed var den sensationella rekordfisken ett faktum.

Skolästen är nu anmäld som nytt norskt rekord.

Läs mer om fångsten på Hooked.no här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta