Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Analys tyder på att fiskdöden i Kvarnåkershamn berodde på att vindar förde in syrefattigt djupvatten till stränderna. Bild: OpenStreetMap/TT
Fiskar dog av kraftiga vindar

Det var syrebrist som låg bakom den omfattande fiskdöd som upptäcktes i Kvarnåkershamn i vintras. Det visar en analys från Statens veterinärmedicinska anstalt. Syrebristen tros ha uppkommit av kraftiga vindar.

Fiskdöden, som bland annat drabbade tiotusentals tånglakar och rötsimpor, var länge ett mysterium. Misstankar om att fiskarna dött av gifter, bakterier eller virus har funnits, men fick inget stöd av SVA:s analys. Istället tycks vädrets makter ha spelat en avgörande roll.

– Det var under en period med väldigt kraftig sydvästlig vind och det gjorde att det byggdes upp vågor alltmer, ungefär som en tsunamieffekt. Vågorna kan ha sugit med sig syrefattigt vatten från djup på mer än 70 meter, in över de här områdena, vilket drabbade fisken,  säger Rolf Gydemo, länsfiskekonsulent på Gotland.

Bristen på syre är ett stort problem längs Östersjöns djupbottnar och är kopplad till en omfattande övergödning. En art som drabbas hårt är torsken, vars lekplatser blir allt färre.

Lyssna på inslag från P4 Gotland här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta