Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Fästingplågan är här, och den breder ut sig.
Fiskare och naturnjutare uppmanas att vaccinera sig

Det är tråkigt att behöva lyfta ämnet, men en av sportfiskarnas värsta fiende är tyvärr på tapeten igen. Det handlar om fästingar. Virussjukdomen TBE har bland annat spridit sig till nya områden i Västra Götaland.

Fästingsäsongen har redan börjat i södra delarna av Sverige, men det är ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. 

Det konstaterar Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare Västra Götaland, i en intervju på sajten VGR Fokus. Fästingfrågan har blivit allt hetare eftersom TBE-trakterna breder ut sig.

Det har konstaterats helt nya områden i Lilleby/Björlanda i Torslanda och i ett område mellan kommunerna Essunga och Vara. Andra områden, till exempel i Lerums kommun, har blivit större, enligt VGR Fokus.

Rådet är helt enkelt att man bör vaccinera sig mot TBE om man vistas mycket i skog och mark i de aktuella områdena.

– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden, säger Peter Nolskog.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta