Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Lake – en av de fiskar som ser ut att få sämre status. Foto: Tobias Fränstam
Fiskare uppmuntras hjälpa till med den nya rödlistan

Långa och lake är två uppskattade fiskar som dessvärre är under stark press. ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet låter nu allmänheten beskåda och granska förslaget till den uppdaterade Rödlistan.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan den förra versionen av Rödlistan presenterades 2015. Några få fiskarter har långsamt återhämtat sig och fått bättre status, men i de flesta fall där förändringar skett så är det till det sämre, exempelvis lake, långa och havsnejonöga.

Laken bedöms minska i förekomst i sydliga mindre vatten, troligen på grund av klimatförändringar. Minskningstakten har uppgått till 20-40 procent under de senaste 24 åren, enligt förslaget till det nya innehållet. Även långan är under stark press, och där pågår en minskning av populationen, konstateras det.

Men allt handlar om ett förslag, inför den slutliga publiceringen i maj 2020. Både sportfiskare, yrkesfiskare och andra med god kännedom om fiskarter uppmuntras nu att hjälpa till med den nya rödlistan.

Syftet med förhandsvisningen av de preliminära bedömningarna är att ge möjligheter för personer, som eventuellt har kompletterande data eller kunskaper, att bidra med underlag. Så spana in förslaget till den nya rödlistan – och kolla om du själv kan bidra med information kring de fiskarter som finns upptagna där.

Läs mer om fiske i Fiskejournalen:

Pussa och Bonka – tema på fisketräff i Gimdalen

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta